Mitt i den politiska turbulensen tar kommunalrådet hand om nyfödda dottern
- Ens dotter föds bara en gång, den tiden kommer aldrig tillbaka. Och då vill man vara med, säger Mattias Ottosson. Att kommunen nu går igenom en högst turbulent period har inte hindrat honom. Inte heller att kommunfullmäktige i måndags hade ett av sina mest laddade sammanträden. Ottosson har, likväl, prioriterat papparollen.
Kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson har i dessa dagar annat att ägna sig åt än kommunpolitiken. Hur fylld av affärer och frågetecken den än för tillfället må vara. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Samtidigt pågick då i måndags en lång och ovanligt intensiv debatt i kommunfullmäktige. Många frågor ställdes om inte minst kommunen båda "affärer". Men kommunstyrelsens ordförande var inte där. Och heller inte på kommunstyrelsen i tisdags, när ekonomin gicks igenom och folkomröstningen överklagades.
I stället bytte Mattias Ottosson blöjor på Anna och lekte med Axel.
Tvekade inte
Familjen hade bestämt sig för, att han skulle ta ut sina tio pappadagar i samband med födseln. När sedan detta skulle bli kunde man ju inte veta, lika lite som att det skulle vara såpass turbulent i kommunen just då.
Tvekade han?
- Nej, det gjorde jag aldrig. Det här är så viktigt, och det händer bara en gång.
Han tillägger att han ju också har säkra ersättare i både fullmäktige och kommunstyrelsen, folk som han har fullständigt förtroende för. Om så inte vore kunde det, förstås, vara lite knepigare.
Positiva reaktioner
Det har kommit lite olika reaktioner på hans beslut. Enstaka kritiker har funnits, som menat att det som händer inom kommunen får väl ändå vara viktigare. Men den överväldigande majoriteten var varit mycket positiv. Man har tyckt, att Mattias Ottosson gör helt rätt.
Samtidigt kan ju konstateras, att det fortfarande är förvånansvärt få män som gör så här. Framför allt då, om man så säger, Män med Ansvar. Sådana har, alltjämt, oftast inte tid. De är ju så oumbärliga.
- En färsk undersökning visar, att det är många pappor som inte tar ut sina tio dagar, säger Ottosson. Men det borde ju vara fullständigt naturligt att göra det.
Han pekar på, hur viktigt det är för en familj att få samlas i lugn och ro efter nedkomsten.
- Och det är ju kanske särskilt viktigt för det äldre barnet. Axel tyckte det var jättekul med bebisen första dagen, men andra dagen var han mer reserverad. Han började undra hur länge den skulle vara kvar. Sådant måste man, verkligen, tänka på som förälder.
Minst en kväll
Anna är snäll; sover ordentligt om nätterna, och mycket på dagarna också. Hon liknar sin bror, får vi veta.
Med sitt späckade schema som kommunstyrelsens ordförande har Mattias Ottosson likväl sett till, att han alltid har minst en kväll i veckan med Axel. Helst fler, men under alla förhållanden en. Den kvällen är då, utan prut, redan inbokad i almanackan. Och på helgerna brukar man också, säger han, kunna hålla det hela relativt lugnt.
Tillgänglig hela tiden
Nu är han, som även framgår av den andra intervjun härintill, ingalunda avkopplad från kommunpolitiken. Han har ständig kontakt med sin sekreterare, och med sin vice ordförande Eva Andersson - finns hela tiden tillgänglig, i den mån så behövs.
Men sin prioritering har han alltså gjort.
- Jag tycker synd om alla pappor förr, som inte ens hade den här möjligheten. Det var mycket, som de gick miste om, säger han.
Och stoppar om den lilla, som nu känner för att sova en stund igen.
<span class=Rub1>Men han har inte "glömt" politiken
<span class=Ing1>NORRKÖPING
Helt avkopplad från politiken är kommunstyrelsens pappaledige ordförande ändå inte.
Så vi ställde några frågor till honom. Om budgetunderskottet, om de senaste utspelen från landstinget m m.
I gårdagens Folkbladet uppmanade landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson Norrköpings kommun att istället för folkomröstning och konfrontation "agera smart" och ta upp diskussioner om Vrinnevisjukhuset.
Men, svarar då Mattias Ottosson, det är ju exakt vad Norrköpings kommunledning har gjort.
- Och vi har inte på hela tiden sett till något konkret från landstinget. Om de är beredda att ändra sig, så måste de upp till bevis.
Dock har han forfarande visst hopp om den samordningsgrupp, där samtliga politiska partier i kommunen och landstinget ingår liksom tjänstemän från bådadera.
- På första mötet lade vi fram vår syn. På nästa möte, i maj, får vi se vad det blir för reaktioner.
Ottosson konstaterar vidare, att saker och ting naturligtvis måste göras åt det hotande budgetunderskottet - nära 90 milj kr enligt den prognos, som kom på tisdagen.
Större delen, 63 milj kr, beror på att Kommunförbundet - utifrån bedömningarna i regeringens vårproposition- räknat ner tidigare prognoser om skatteintäkterna.
Det ska då understrykas, att dessa beräkningar baseras på den förväntade utvecklingen i riket som helhet och inte specifikt Norrköping. Här finns ju också skatteutjämningen mellan landets kommuner.
Ottosson påpekar, att de här prognoserna ju har ändrats förr. De har kunnat svänga rejält mellan både plus och minus.
- Men det hindrar ju inte, att vi givetvis måste agera nu, säger han. Vi måste vidta åtgärder, hålla igen.
När det gäller "affärerna" - Centralbadet, saneringen på Ingelsta, ombyggnaden av Himmelstalundshallen - vill kommunstyrelsens ordförande bara säga att de interna utredningarna fortsätter. Här är ansvarsfrågorna definitivt inte utagerade.