Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Passhärvan i Norrköping – nu väntar domen för åtalade kvinnan

Kvinnan som åtalats för sju fall av passförfalskningar i Norrköping har enligt DN flera domar bakom sig men har trots detta kunnat jobba kvar hos polisen i tio år. Nästa vecka kommer domen.

Kvinnan som nu väntar på domen för passhärvan i Norrköping har flera domar bakom sig enligt DN.

Kvinnan som nu väntar på domen för passhärvan i Norrköping har flera domar bakom sig enligt DN.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrköping2024-09-26 01:00

Nyheten i korthet

  • En kvinna anställd hos polisen i Norrköping åtalas för sju fall av passförfalskningar. Enligt åtalet ska hon ha förfalskat pass för personer från Syrien under maj och juni 2023.
  • Trots tidigare brottsdomar och varningar har kvinnan kunnat arbeta kvar hos polisen i tio år. Hon har tidigare dömts för dataintrång och försök till bedrägeri.
  • Dom i rättegången mot kvinnan ska meddelas den 4 oktober. Efter händelsen har polisen infört fler kontroller och rutiner för att förhindra liknande incidenter i framtiden.

Det var i maj och juni 2023 som en kvinna, civilanställd hos polisen, enligt åtalet ska ha förfalskat sju svenska pass till personer från Syrien. Detta har skett på passexpeditionen i Norrköping. 

Det hela uppdagades när en person i Dubai försökte använda ett pass som visade sig vara spärrat. Det upptäcktes då att passet i själva verket var utfärdat till en annan person än alla tidigare handlingar hade gällt.

Man tittade då på handläggarens ärenden och upptäckte fler pass med samma problem och det hela rullades därmed upp. Det hela slutade med att kvinnan åtalades för grov urkundsförfalskning, osant intygande, grovt brott samt dataintrång. Samtidigt är två andra personer som inte är polisanställda åtalade för grov urkundsförfalskning.

Rättegången har ägt rum och den 4 oktober ska dom meddelas. Dagens Nyheter (DN) har gjort en kartläggning av kvinnan och konstaterar i en artikel att hon tidigare dömts för brott och även varnats, trots detta fick hon jobba kvar hos polisen i tio år.

Kvinnan anställdes enligt DN 2011 som receptionist på en polisstation i Östergötland och 2015 dömdes hon för dataintrång efter att ha gjort olagliga slagningar i polisens register. Hon fick då behålla jobbet.

2017 polisanmäldes hon för bedrägeri men förundersökningen lades ner, hon fick då en varning. 2023 dömdes kvinnan igen, denna gång för försök till bedrägeri. Hon hade anmält att hon förlorat ett guldhalsband värt 13 000 kronor trots att hon inte gjort det. Enligt DN gjorde då polismyndighetens personalansvarsnämnd bedömningen att hon skulle få sparken om hon blev fälld, något kvinnan fick reda på.

undefined
Frida Braf, chef för lokalpolisområde Norrköping, menar i en intervju med DN att polisen måste ta lärdom av denna utredning och titta över rutinerna.

Det ska ha varit strax efter det som hon ska ha tillverkat de falska passen enligt åtalet. Efter det sade hon upp sig själv och passhärvan upptäcktes inte förrän efter uppsägningen.

Lokalpolisområdeschef i Norrköping Frida Braf kommenterar till DN:

– Det hon är misstänkt för är allvarligt och ska inte kunna få ske. Vi behöver ta lärdomar av utredningen och skruva på rutiner. Vi har redan infört fler egenkontroller och andra typer av kontroller, men jag kan inte gå in på detaljer för det skulle motverka sitt syfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!