Det var på morgonen den andra februari som en lastbilschaufför upptäckte ett stort hål i staketet som omgärdar ställverket för elkraft i Kimstad. Chauffören meddelade en ansvarig som i sin tur kontaktade polisen.
I förhör med polisen uppger den ansvarige att han uppskattar att gärningsmännen tagit cirka 200 kilo metall. Runt 4 000 liter olja hade även runnit ut från en transformator och ut i marken. Oljeläckaget ska ha uppstått då transformatorerna slagits sönder och oljan sprutat ut både på marken och på en bil som stod parkerad bredvid transformatorn.
Den tredje april greps tre personer misstänkta för brottet. Trion, två män i 40- respektive 60-årsåldern samt en kvinna också hon i 60-årsåldern, åtalades sedan för bland annat grovt sabotage, alternativt grov skadegörelse.
Brottet ska enligt åtalet ha inträffat natten mellan den första och andra februari i år. Trion ska ha tagit sig in på området genom att klippa upp stängslet och har sedan befunnit sig på området i flera timmar.
Under de timmarna ska de ha utfört den omfattande skadegörelsen genom att förstöra och skada minst sju transformatorer och även annan utrustning. Värdet av de skadade och förstörda transformatorerna och annan utrustning uppskattas till tiotals miljoner kronor. Vissa av transformatorerna bedöms inte kunna repareras alls, medan andra kräver omfattande reparationer under lång tid.
Åklagaren lyfter fram att ställverket och transformatorerna har en "avsevärd betydelse för Sveriges kraftnät och elförsörjning" och genom förstörelsen har användningen av anläggningen allvarligt störts. Ställverket är dessutom klassat som ett civilt skyddsobjekt och trion åtalas därför även för brottet obehörigt tillträde till skyddsobjekt.
Trion misstänks även ha stulit en dator, gps, motorsåg, ett stort antal verktyg, en cirkelsåg och ett par solglasögon till okänt till ett värde av minst 100 000 kronor.
Männen förnekar brott men medger att de varit inne på ställverkets område vid tillfället. Kvinnan förnekar brott.
Rättegången hölls under fredagen i Norrköpings tingsrätt. Som bevismaterial har åklagaren i åtalet lyft fram bland annat bilder från kameraövervakning, fotografier från brottsplatsundersökningen samt vittnesförhör.