Det var för ungefär ett år sedan som en chef på Migrationsverket reagerade på hur en handläggare på myndigheten hanterade uppehålls- och arbetstillstånd. Bristerna bedömdes som så allvarliga att mannen anmäldes till Migrationsverkets interna utredningar.
– Internutredningen hittade flera saker. Vi kunde se att mannen gjort otillåtna slagningar. Vi kunde också se att mannen inte gjort de kontroller han skulle när det gäller sju ärenden om uppehålls- och arbetstillstånd, säger Carl Bexelius som är rättschef på Migrationsverket.
När det gäller otillåtna slagningar visade det sig att mannen bland annat kollat sin systers make. Vid förhör säger han att han inte vet varför han skulle ha gjort slagningen. Det fanns inte något yrkesskäl att göra kollen.
– När det gäller handläggningen av uppehålls- och arbetstillståndsärenden handlar det alltså om sju ärenden och berör runt 40 personer. Här har han inte följt de rutiner som vi har, säger Carl Bexelius.
Enligt de dokument Folkbladet har kunnat läsa har mannen under relativt kort tid inte gjort de registerkontroller som krävs av företagen som sökt arbetstillstånd. Dessutom fanns det flera indikationer på att företagen bara är fasader. Exempelvis var flera av företagen som sökt och fått arbetstillstånd inte godkända av Migrationsverket.
– Det är mycket allvarligt. En handläggare kan begå misstag. Men här har samma misstag skett flera gånger under kort tid. Det här är bland det allvarligaste jag har varit med. Särskilt som att vi också fick indikationer på att mannen begått mutbrott, säger Carl Bexelius.
Internutredningen har också kunnat se flera detaljer som gör att de arbetstillstånd som har godkänts innehåller misstänkta omständigheter. Så här står det i Migrationsverkets utredning om ett av ärendena.
"Under ambassadutredningen vid ambassaden i Teheran framkom att sökande redan innan hade skrivit upp arbetsgivarens namn på handen vilket tyder på att kontakten dem emellan inte varit seriös. Sökande uppgav först att han kommer tjäna 3 900 kronor för att sedan ändra sig och säga 39 000 kronor".
Det här är i sig grund för att avslå en ansökan om arbetstillstånd. Men det gjorde inte handläggaren.
– När det gäller det misstänkta mutbrottet var det ett tips som kom under internutredningen. Tipset gjorde gällande att mannen sålt arbetstillstånd för mellan 400 000 och 500 000 kronor. Vi har inte kunnat undersöka det vidare. Men det här är allvarliga uppgifter som polis och åklagare bör utreda närmare, säger Carl Bexelius.
Direkt efter transaktionen har genomförts ska den utpekade handläggaren ha fattat ett positivt beslut i ärendet. Enligt interndokumenten ska tipsaren berättat att betalning för arbetstillstånd har skett vid flera tillfällen. Handläggaren är polisanmäld.
Hur har handläggaren svarat på anklagelserna?
– Han har förnekat samtliga anklagelser. Men han har sagt upp sig.
Vad händer med de sju ärenden som misstänks vara felaktigt hanterade?
– Jag vet inte om det går att återkalla tillstånden i efterhand. Vi undersöker vilka lagliga möjligheter vi har att gör det, säger Carl Bexelius.
Handläggaren har jobbat hos er sedan 2016. Har ni kontrollerat hur han skött sitt arbete tidigare?
– Vi är i färd att kontrollera tidigare ärenden som han har hanterat. Det är ett arbete som pågår just nu, säger Carl Bexelius.