Anklagas för grova bedrägerier – nekar till allt

Han pekas ut som ledaren för ligan som lurat äldre svenskar på miljonbelopp. Men själv nekar han till all inblandning.

Mannen anklagas för grova bedrägerier men nekar till all inblandning.

Mannen anklagas för grova bedrägerier men nekar till all inblandning.

Foto: Polisen

Norrköping2023-02-13 06:46

I den stora bedrägerihärva som är på väg att nystas upp i Norrköping pekas en man i 40-årsåldern ut som huvudperson och organisatör. 

Norrköpingsbon har sambo och barn, men har inte kunnat redovisa några större inkomstkällor under sitt vuxna liv.

Men efter en husrannsakan i mannens bostad gjordes fynd som skvallrar om ett leverne i lyx och flärd. 

Bland det beslagtagna fann polisen nya kläder, skor och väskor för lite mer än 90 000 kronor. Man hittade också guld och guldtackor som värderats till 158 000 kronor, samt kontanter i utländska valutor som amerikanska dollar och euro. I en garderob fann man även 35 000 kronor i sedlar.

I hemmet fann dyra möbler, datorer, mobiltelefoner och en 75-tums teveskärm. Det mesta nytt och med serienummer som kunde spåras till brottslighet.

Han vidhåller att han köpt varorna av bekanta, som han inte vill namnge.

Norrköpingsbon anklagas för att ha lett ligan med järnhand. Affärsidén gick, enligt åtalet, ut på att ringa upp äldre och utge sig för att representera telefonbolag, försäkringsbolag eller banker. Offren lockades inte sällan med olika erbjudanden och lurades till att logga in med sitt bank-id och därefter försvann pengarna från kontot.

Enligt polisens utredare handlar det om miljonbelopp.

En annan central figur i gänget, som även han sitter häktad i väntan på rättegång, har varit mer medgörlig i förhör med polisen. Han påstår sig ha blivit utnyttjad och till och med misshandlad av 40-åringen och hans vänner.

– Han är ledare för allt det här. Det är han som styr och ställer, hävdar den medåtalade.

I olika chatter har polisens utredare kommit fram till att ledaren för ligan använt namnet "Sune" när han kommunicerat med sina kompanjoner, något han själv nekar till kategoriskt – trots att både närstående och andra åtalade i härvan pekat ut honom som just "Sune".

I förhören pressas han flera gånger till att berätta, men gensvaret är noll.

– Det är det rättegången går ut på, har jag något att säga då så gör jag det. Här har jag rätt att vara tyst. Här behöver jag inte säga någonting. Jag sitter redan häktad, förstår ni. Jag kan inte bli häktad igen. Jag sitter i väntan på rättegång och det är då det ska dömas, sa mannen i ett av många förhör.

Efter att ha delgivits misstanke om grovt bedrägeri svarar han lugnt:

– Jag förstår vad ni säger men jag förstår inte hur ni har fått för er att jag är inblandad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!