20-åringar inför rätta – ska ha rånat en funktionsnedsatt man

Två personer i 20-årsåldern står åtalade för rån och utpressning efter att ha utsett en man med funktionsnedsättning i Norrköping till sin måltavla.

De två misstänkta är i 20-årsåldern och ska nu åtalas vid Norrköpings Tingsrätt.

De två misstänkta är i 20-årsåldern och ska nu åtalas vid Norrköpings Tingsrätt.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2024-09-14 17:00

Nyheten i korthet

  • Två unga vuxna står åtalade för rån och utpressning av en funktionsnedsatt man i Norrköping. De misstänks ha misshandlat och hotat mannen, samt tvingat honom att ta ut pengar från sitt bankkonto.
  • De åtalade krävde ytterligare 14 000 kronor från offret under hot om att spränga hans bostad. Polisen grep de misstänkta efter att offret larmat polisen.
  • Båda förnekar anklagelserna och skyller på varandra. Rätten anser att utpressningsförsöket var särskilt hänsynslöst på grund av offrets utsatta situation.

En medelålders man, som är boende på ett hem för personer med funktionsnedsättning, blev vittne till en misshandel när han var ute på en kvällspromenad utanför Norrköping i början på juli. De två personerna som utförde misshandeln, en man och en kvinna i 20-årsåldern, upptäckte att mannen sett dem och jagade ikapp honom.

Kvinnan hotade därefter mannen med en kniv, varefter den numera åtalade mannen drog med sig mannen och tvingade in honom i en bil.

"Vad i helvete såg du nu, det här ska du få betala för", ska mannen ha skrikit enligt målsägaren.

Under bilfärden blev mannen slagen och hotad och tvingades ge ut sitt mobilnummer. Han fick en smäll i ansiktet av kvinnan och fick höra att de skulle ta honom till en källare där de skulle hugga honom och döda honom. Men i stället körde de mannen till en uttagningsautomat och tvingade honom att ta ut de 300 kronor som han hade på kontot. 

De var dock inte nöjda med det. Mannen skulle betala dem ytterligare 14 000 kronor senast tio dagar senare. Om inte skulle det få digra följder.

"Vi kommer spränga ditt boende, vi skiter i vem som bor där", ska kvinnan bland annat ha hotat med.

undefined
Målsägaren tvingades ta ut pengar till de misstänkta.

Under dagarna som följde pressade den misstänkta duon mannen hårt via sms och kom med fler hot för att snabba på utbetalningen på 14 000 kronor. Någon utbetalning blev det emellertid aldrig, i stället larmade målsägaren polisen som kom till hemmet där han bor.

Under tiden polisen var på plats fortsatte kraven komma och målsägaren stämde möte i Ekeby centrum med utpressarna. Men han åkte aldrig dit, i stället mötte den numera åtalade duon polisen, och greps på kvällen den 18 juli. Dagen efter anhölls båda två och häktades tre dagar senare.

De misstänks för rån då de tvingade mannen ta ut pengar till dem, samt försök till grov utpressning. Kvinnan misstänks utöver det för att ha misshandlat en kvinna med sparkar och slag i en matvarubutik i Hallsberg i april 2022.

Vad gäller misstankarna om rån och försök till grov utpressning nekar båda två till anklagelserna och skyller på varandra. De menar att det var den andra personen som var drivande och att de endast var delaktiga under tvång.

Rätten skriver att utpressningsförsöket ska bedömas som grovt med anledning av att hoten om våld var av allvarligt slag och de ser gärningen som särskilt hänsynslös då målsäganden befunnit sig i en utsatt situation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!