Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Missnöjet kompakt på ortopeden

Ortopedpatienter fortsätter att slussas mellan de tre sjukhusen i Östergötland. Senast i måndags skickades en 99-åring till Linköping. Igår skickades han vidare till lasarettet i Motala utan att ha opererats. Nu speglas ortopedpersonalens missnöje i en personalundersökning.

NORRKÖPING2004-09-30 06:00
Allt sedan omstruktureringen den förste mars i år har det blivit en vardag för akuta ortopedpatienter att få vänta på operation i något dygn. Det förekom även tidigare men inte alls i samma utsträckning.
- Det har varit ett grundläggande problem redan från omställningen, det har blivit svårt att sköta den grundläggande verksamheten. Vi har solidariskt försökt göra vårt bästa och lösa problemen, men ser hela tiden hur patienterna lider och väntar, säger Torsten Johansson, ortopedläkare och facklig företrädare på Universitetssjukhuset i Linköping.
Senast i måndags slussades en 99-årig man med bruten höftled och axel till Universitetssjukhuset i Linköping för operation eftersom det inte fanns några vårdplatser lediga på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Men de långa köerna till operation i Linköping resulterade i att han igår skickades till Motala utan att ha blivit opererad.
- Från och till ökar antalet patienter. Den senaste tiden har vi som mest haft 34 patienter på 26 platser, berättar Peter Rockborn, ortopedläkare och verksamhetschef för ortopedkliniken i Norrköping.
99-åringen är bara en av många som slussats mellan sjukhusen i jakt på en operationstid och vårdplats. På grund av överbeläggningen i Norrköping har alla operationspatienter konsekvent skickats till Linköping den senaste veckan, även de äldre patienterna som man egentligen ska operera. I Linköping har man på grund av den höga belastningen inte haft möjlighet att operera alla.
- Det uppstår en kösituation på uppåt 10 patienter när man får ta emot både från Norrköping och Linköping och därför har man varit tvungen att skicka vissa vidare till Motala, förklarar Peter Rockborn.
- Det är uppenbart att landstinget dragit ner för mycket på vårdplatser, emellanåt är det inte hanterbart och ställer till stor bekymmer, säger Torsten Johansson.
Missnöjet bland ortopedpersonal i Norrköping och Linköping är stort. Det visar om inte annat den personalenkät som ledningen lät genomföra under september. På en skala från ett till fem har personalen fått svara på hur väl de instämmer i olika påståenden. Bara en procent instämmer i påståendet "Jag anser att det ständigt sker förbättringar i landstingets samlade verksamhet" och bara tre procent som instämmer i påståendet "Jag känner tillfredsställelse med att vara en del av Landstinget i Östergötland." Det är en försämring jämfört med undersökningen som genomfördes i maj i år.
- Enkäten speglar situationen, trassel med patienter i Norrköping och svårigheter att klara av behovet i Linköping. Den är ganska talande för hur vi mår idag, och det är stor skillnad mot tidigare, säger Peter Rockborn och får medhåll av sin kollega i Linköping.
- Motala är i skuggan av sitt forna jag, likaså Norrköping. I Linköping har vi också drabbats, hela utvecklingsarbetet har avstannat. Många av mina kollegor är illa berörda och bekymrade över situationen, säger Torsten Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!