Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Missgynnas på grund av graviditet?

NORRKÖPING
Var tredje kvinna har under en anställningsintervju fått frågan om hon planerar att skaffa barn. Var sjätte upplever att hon har missgynnats på grund av sin graviditet. Det visar en undersökning som HTF låtit genomföra.
- Vi driver omkring 100 ärenden här i regionen om året som handlar om dessa frågor, säger Per Wallberg, regionchef för HTF i Östergötland.

Per Wallberg, regionchef för HTF, säger att siffrorna i Gallup-undersökningen inte förvånar honom. 
FOTO: JANNE FORSBY

Per Wallberg, regionchef för HTF, säger att siffrorna i Gallup-undersökningen inte förvånar honom. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-05-23 00:00
Direkt överraskad över resultatet av Gallup-undersökningen är han inte. Han har sett åt vilket håll utvecklingen gått under de senaste fem åren. En utveckling som skrämmer. Och det ser likadant ut inom de flesta yrken.
- Att fråga någon om hon tänker skaffa barn i framtiden är som att fråga när hon kommer att dö. Det är integritetskränkande och helt omöjligt att svara på, säger Per Wallberg, när han tar emot Folkbladet på sitt kontor i Norrköping.
Ombudsmännen för HTF i Östergötland med omnejd får ta emot ett hundratal ärenden om året som handlar om hur kvinnor känner sig orättvist behandlade i samband med att de skaffar barn. Men mörkertalet kan vara så stort som mellan 70 och 80 procent, tror Per Wallberg.

<b>Turordningen</b>
Många ärenden handlar om att turordningen vid uppsägningar har frångåtts vilket missgynnar den som är föräldraledig. Andra företag kan ha omorganiserat med enda syftet att möjliggöra avskedande av den mammalediga. Och så handlar det om uteblivna löneförhöjningar under den tid man är hemma med sitt barn.
Var femte av de kvinnor som i enkäten säger sig ha blivit missgynnade har blivit uppsagda i samband med sin graviditet. De vanligaste skälen som arbetsgivaren då anger är arbetsbrist eller omorganisation - de enda lagliga möjligheterna att säga upp någon på.
- Men hur någon kan ange arbetsbrist när de inte har en aning om hur det ser ut om ett år när kvinnan är tillbaka, det förstår jag inte, säger Per Wallberg.
Ett annat stort problem är korttids- och visstidsanställningar, som har blivit allt vanligare.
- Dessa anställda är väldigt sårbara. Arbetsgivarna tar endast ansvar för den korta period man är anställd. Blir du med barn kommer den arbetsplatsen aldrig att bli aktuell mer.

<b>Förstår till viss del</b>
Han säger att det till viss del går att förstå arbetsgivarna då de har enorma lönsamhetskrav på sig. Men 90-talets höga arbetslöshet och stressiga samhälle gjorde att många inte vågar protestera vid en felaktig behandling. Arbetsgivaren har makten.
- Men har man anställda människor i sitt företag och inte enbart maskiner måste man även klara av att det skaffas barn.
Om inget har hänt inom en tvåårsperiod vill Per Wallberg att HTF går ut och kräver en lagstiftning som förhindrar diskrimineringen av kvinnorna.
- Nu måste vi upplysa, diskutera och också försöka få till stånd en förändring. Vi inbjuder alla fackförbund att vara med i detta arbete. Något måste hända. Vi kan inte acceptera att arbetslivet inte är barntillåtet.

<b>Ta kontakt med facket</b>
Han uppmanar alla kvinnor som känner sig orättvist behandlade att ta kontakt med sitt fackförbund.
- Många varken orkar eller vågar göra detta, men de ska veta att de inte står ensamma, säger Per Wallberg.
HTF:s siffror bygger på en Gallup-undersökning bland tusen medlemmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!