Norrköping är en av de städer i Sverige där nätdroger, och framför allt den starkt beroendeframkallande drogen MDPV fått rejält fäste. Trots att drogen funnits i stan i flera år, och att missbruket ökat arbetsbelastningen rejält för de som arbetar med missbruksvård i kommunen, har extra resurser inte tillsatts. Och trots att missbrukarna är både aggressiva och mer vårdkrävande har verksamheternas arbetsrutiner inte förändrats, något som sliter på personalen.
– Det har blivit stökigare. Missbrukare som tidigare varit lugna får utbrott och det förekommer skadegörelse i mycket större utsträckning än tidigare. Det skapar en oro och rädsla hos personalen, eftersom det saknas kunskap om hur de ska hantera dessa personer, säger Olle Johansson, enhetschef för öppenvården i Norrköpings kommun.
Pressad budgetPå vissa boenden i Norrköping har personal sagt upp sig till följd av den alltmer pressade arbetssituationen. Andra boenden har varit tvungna att stärka upp med väktare, och det akuta arbetet har ökat.
– Det paradoxala är att samtidigt som trycket ökar har kommunen ålagt oss att hålla en budget i balans. Socialnämndens plan är att placeringar ska ersättas med öppenvård. Men eftersom vi inte räcker till tvingas vi istället akutplacera på externa behandlingshem. Och det är dyrt, säger Lasse Johansson.
Saknar informationIngmarie Axell arbetar som behandlingsassistent på Grändens öppenvård – en kommunal dagverksamhet för missbrukare på Trädgårdsgatan. Hon saknar riktlinjer från kommunen.
– Det är märkligt att MDPV-missbruket pågått så länge i stan, och ändå har vi inte informerats bättre. Vi har själva försökt ta fram information, men det räcker ju inte, säger hon.
Hennes kollega Claes Andersson håller med. Han säger att den enda utbildning de fått kring nätdroger rör den akuta sjukvården.
– Infektionskliniken har hållit utbildningar. Men då har det handlat om hur den landstingsdrivna sjukvården ska behandla, säger han.
"Oberäkneliga"Eva-Marie Smith arbetar som samordnare för BoA-gården – ett boende för missbrukare med psykiatriska diagnoser. Hon upplever att nätdrogerna lagt sig som blöt filt över stan.
– Klientelet är yngre, aggressivare och jättesjuka. Det händer ofta att flera polisstyrkor måste komma hit för att övermanna en person. Förr i tiden, när det bara var heroin, amfetamin och hasch – då visste hur folk reagerade. Men med de här drogerna blir de helt oberäkneliga, säger Eva-Marie Smith.
Läs mer i torsdagstidningen