Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Missbruket styrde när Jonas satt bakom ratten

Sitt gamla liv som missbrukare använder Jonas Strandh när han utbildar körskoleelever.- Jag vill få dem att fundera och ta ställning. Använd inte alkohol vid bilkörning och ta tröttheten på allvar, säger han.

Jonas Strandh använder sitt eget liv när han föreläser om droger och bilkörning på flera trafikskolor i Norrköping.

Jonas Strandh använder sitt eget liv när han föreläser om droger och bilkörning på flera trafikskolor i Norrköping.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-08-27 03:00

Missbruket styrde hans liv till för 18 år sedan. Det var ofta som han körde bil och motorcykel med alkohol och droger i kroppen. En gång när han hade varit på krogen, åkte han omkull på motorcykeln och polisanmäldes av en kvinna. Straffet blev fängelse i två månader på Skänningeanstalten och samtidigt något av ett uppvaknande för Jonas.

- Jag intalade mig hela tiden att jag inte kunde vara alkoholist. Jag hade ju ett ABC-körkort, säger Jonas Strandh.

Som ett vrak
Men den riktiga vändpunkten kom först senare, när en tidigare missbrukare, som då jobbade på arbetsförmedlingen konfronterade Jonas med uttrycket "du ser ut som ett vrak". Mannen ordnade så att Jonas fick plats på ett behandlingshem i Söderköping. Innan han började där, genomgick han avgiftning på Tillnyktringsenheten. Behandlingen i Söderköping avslutades den 27 februari 1993 och sedan den dagen har Jonas varit drogfri.

Idag håller Jonas Strandh i den obligatoriska riskutbildningens del 1 (som ingår i körkortsutbildningen) för flera trafikskolor i stan och för privatister på halkbanan. Han använder sitt eget liv, när han föreläser om faran att köra bil med droger i kroppen.

- Jag försöker att göra det, med glimten i ögat men utan att bagatellisera, summerar Jonas Strandh, när vi träffas efter ett av hans tre timmar långa utbildningspass på en trafikskola i Norrköping.

"Kör som en kärring"
Det märks att han njuter av att stå i centrum och att han är en engagerad föreläsare. Man kan få intrycket av att han genomför en show, framför de 16 eleverna. Han använder uttryck som "spara liv och kör som en kärring" och "alla män överskattar sin förmåga att köra bil".

Man kan förstå att han kände sig som en främmande fågel, bland ett 60-tal trafiklärare, när han genomgick Transportstyrelsens riskutbildning, för några år sedan.

- Det viktigaste vi fick lära oss, är att utbildningen måste vara tre timmar med rast men jag tycker att innehållet är viktigast, inte bara att presentera statistik. Flera gånger har Transportstyrelsen varit och lyssnat på mig. Personal därifrån erkände att jag fångade dem efter tre minuter men att jag hade för få raster inlagda, berättar Jonas Strandh.

Slumpen
Det var slumpen som gjorde att Jonas Strandh hamnade där han är idag. Han kände en bekant som jobbade på halkbanan, som ansåg att Jonas med sin missbrukarbakgrund var jätteintressant, som riskutbildare. Utbildningen bekostades av halkbanan. Jonas känner idag att han har hamnat på rätt plats i livet.

- Jag bygger utbildningen på min historia och på händelserna i mitt liv. Jag har träffat flera körskollärare som sagt att de önskar att de kunde föreläsa som jag gör.

Förutom arbetet på halkbanan och för fyra trafikskolor i stan, så jobbar Jonas Strandh mot företag, då han föreläser om missbruk och beroende på arbetsplatsen.

Han har många åsikter om bristen på vård och anser att många arbetsgivare försöker att göra sig av med dem, som missbrukar. Öppenheten om sitt eget förflutna, har gjort att många av hans körskoleelever har kommit fram till honom, efter föreläsningarna och berättat om sina föräldrars missbruk.

- Det är viktigt att våga prata om det här, konstaterar Jonas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om