Mirakelmedel eller humbug?
Är de tulpanätande rådjuren ett minne blott för trädgårdsägarna? Kan golfspelarna slippa att få sina greener förstörda av bökande vildsvin? Det påstår Mats Ericsson från Halmstad om sin produkt kallad "skrämma vilt", som han visade upp på trädgårdsmässan i Norrköping. Humbug, säger viltforskare på Sveriges lantbruksuniversitet.
Mats Ericsson från Halmstad påstår att hans medel skrämmer bort skadedjur. Men på Sveriges lantbruksuniversitet tror man inte på skrämselmedlets effekt. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Knappt några skador
- Jag fick alltså knappt några skador alls på min skog, säger Mats Ericsson.
Sedan dess har han själv sålt medlet, som finns i olika varianter och storlekar och ska hindra intrång från vitt skilda arter. Det handlar till exempel om rådjur, älg, sork mullvad, vildsvin kanin, hare, grävling och huskatter.
Riktigt vad kulorna innehåller som gör att djuren skyr dem vill han inte säga. Bara att de fungerar och han refererar till kunder som använt medlet och blivit nöjda. Medlet ska inte heller vara farligt för miljön.
Olof Liberg, viltforskare och docent på Sveriges lantbruksuniversitet och stationerad på Grimsö forskningsstation norr om Örebro, blir inte imponerad när han får höra talas om "skrämma vilt".
- Det finns inget mirakelmedel, säger han. Om någon hade det skulle den bli förmögen.
Han säger att han hört talas om massor av liknande produkter. Men enligt Olof Liberg är det inget som är effektivt för att skrämma bort vilda djur eller hålla dem borta från något ätbart en längre stund.
- Problemet är att de lär sig rätt så fort, säger han. Vill de åt mat så skiter de i det här.
Har begränsningar
Kimmo Jaatinen som arbetar på parkförvaltningen i Södertälje kommun säger att han använt medlet runt en fotbollsplan i Mörkö som hade besök av vildsvin.
- Jag har inte haft något vildsvin sedan jag började med det där, men jag vet inte om det beror på medlet, säger han.
Kurt Olsson, numera pensionär men tidigare anställd som yrkesjägare på Hörningholms gods i Södertäljetrakten, säger att han använt medlet mot vildsvin och att det fungerar med vissa begränsningar. Medlet lades ut runt fält där man planterat vete och havre. Vildsvinen undvek just de fälten, men gav sig istället på andra.
Begränsning
Han berättar att medlet avsöndrar samma doft som skadade och skräckslagna djur sänder ut. Om en artfrände känner en sådan doft skräms de bort eftersom skadade djur lockar till sig rovdjur.
En begränsning i medlets verkan är enligt Kurt Olsson att det måste läggas ut innan grödan kommit upp. Annars fungerar det inte.
- Om de känner att det finns en attraktiv föda som de redan besökt, då hjälper det inte, säger han. Det fungerar inte om det inte görs i förebyggande syfte.