Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Minskat drogbruk bland unga

NORRKÖPING
Ungefär hälften av alla som går första året på gymnasiet känner någon som har provat Extacy eller LSD. Dessutom tycker 52 procent av Norrköpings åttondeklassare att det är ok att högstadieungdomar dricker alkohol.
Det visar en enkätundersökning som Brottsförebyggande rådet har gjort i kommunens skolor.

Norrköping2002-06-13 00:00
Enkäten har gått ut till cirka 4.000 elever i årskurs sex och åtta i grundskolan samt årskurs ett på gymnasiet. 3.000 av dessa har besvarats. En del av svaren är oroande, men totalt sett så visar undersökningen en minskning av ungdomars drogkonsumtion.
- Vi har inte hunnit att gå i genom resultatet ordentligt, men det verkar som en minskning, säger Håkan Carlsson på Brottsförebyggande rådet.
Det som är mest upprörande är att så stor del av ungdomarna tycker att LSD och Extacy är vanligt i ungdomskretsar. I årskurs ett på gymnasiet anser hela 54 procent av tjejerna och 47 procent av killarna att så är fallet.
Positivt är däremot att hela 70 procent av tjejerna och 37 procent av killarna i årskurs skulle berätta för någon vuxen om det kom på en kompis som använde narkotika.
När det gäller alkoholkonsumtion är det så att nästan 20 procent av de som går i åttan flera gånger har druckit sig berusade. Oftast dricker de alkoläsk eller starksprit.
- Det visar ju att folkölen inte är ett så stort problem som många har trott, då är alkoläsken värre, fortsätter Håkan Carlsson.
Nu kommer Brottsförebyggande rådet att överlämna enkätundersökningen till socialkontor, skolorna, socialnämnden och kommundels nämnderna.
- Därefter görs en analys av problemen och sedan diskuteras det om vad som ska göras. Vi hoppas att skolorna tar upp det här på föräldramöten och i undervisningen, förklarar Håkan Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!