Minskad - och ökad fattigdom bland barn
Barnfattigdomen i Sverige både minskar och ökar, enligt Rädda Barnens nya rapport. Den minskar på så vis att Sverige återhämtat sig från 1990-talets krisår, men den ökar genom att glappet växer mellan barn med utländsk bakgrund och barn med svensk bakgrund. - Även i Norrköping vet vi att den här segrationen mellan olika befolkningsgrupper förekommer, precis som i våra tre storstäder, säger Lars Holmgren, programutvecklare på regionskontoret i Norrköping, som också berättar att Rädda Barnen förstärker personalstyrkan i Norrköping framöver:
- Och det känns ju positivt både med ett nytt ungdomsförbund och att man valt Norrköpings som etableringsort, säger Lars Holmgren som tillsammans med Magnus Toresand sedan tidigare finns på regionskontoret i Norrköping.
Låga inkomster
- När det gäller den nya rapporten om barnfattigdomen baseras den på familjer som får socialbidrag eller har en låg inkomsstandard. I Stockholm, Göteborg och Malmö har Rädda barnen även med en analys om barnfattigdomen på stadsdelsnivå och en sådan mer detaljerad undersökning ska vi även göra här i Norrköping efter nyår, säger Lars Holmgren.
- Siffrorna i den nu lämnade rapporten baseras på den senast tillgängliga statistiken från 2001 och där ser man alltså att barnfattigdomen minskar i Sverige, vilket givetvis är positivt. Men segrationen ser ut att öka och det här ska vi titta närmare på när det gäller Norrköping.
269:e plats
- Man kan nämna att Norrköping ligger nere på 269:e plats bland landets 289 kommuner, när det gäller andelen barn i ekonomiskt fattiga hushåll, vilket exempelvis är mycket sämre än Linköping som hamnar på 174:e plats i den här statistiken.
<B>+ Men i Sverige är det väl inga barn som svälter på grund av fattigdom?</B>
- Nej, det handlar mer om att man inte har råd att ha födelsedagskalas, inte har råd att köpa presenter, inte har råd med busspengar om skolan ska åka iväg och sånt här kan i förlängningen leda till isolering och mobbing av dessa barn.
Monica Dahlmark, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Norrköping säger så här:
- Att vi trots allt fått en bättre situation i Norrköping, tyder ju det faktum på att antalet hushåll med försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag, minskat från 6.000 hushåll 1997 till 2.500 år 2002.
Landstinget
- Men samtidigt, fyller Lars Holmgren i, har vi vissa tecken på att situationen blivit sämre i Norrköping de senaste åren med nedläggningar och ökad arbetslöshet och nu är landstingets stora besparingar aktuella och kan ge ytterligare ökad arbetslöshet.
<B>+ Vad gör Rädda Barnen för att förbättra situationen i Norrköping?</B>
- Vi utför mycket påverkansarbete mot politikerna i bland annat barn- och ungdomsnämnden, säger Magnus Toresand. Och vi försöker få dem att inse konsekvenserna av exempelvis skolnedläggningar, indragningar av medel till fritidsgårdar med mera. Norrköpings kommun har tagit ett policybeslut att alltid ha med barns bästa innan de tar olika beslut, men det är svårt ibland när endast pengarna får styra besluten.
- Men Rädda Barnen gör en del mer konkreta insatser också och den stora saken som är aktuell nu, är att vi satsar 30.000 kronor på en streetbasketrink i Folkparken där KFUM håller i det hela.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!