Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Minneslunden räcker inte till

Minneslunden vid krematoriet i Norrköping utökas - på höjden!  - Vi fyller upp den med mer jord, för att möjliggöra fler gravsättningar i framtiden, berättar Norrköpings kyrkogårdschef Kalle Hansson.

- Vi har satt upp den här stenmuren för att kunna fylla på ny jord över minneslunden och därmed mer utrymme för fler askor för gravsättning, förklarar krematoriets chef Christina Kjellman som här ses med Norrköpings kyrkogårdschef Kalle Hansson.

- Vi har satt upp den här stenmuren för att kunna fylla på ny jord över minneslunden och därmed mer utrymme för fler askor för gravsättning, förklarar krematoriets chef Christina Kjellman som här ses med Norrköpings kyrkogårdschef Kalle Hansson.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-10-24 03:00
- Vi började med att bygga upp en låg granitmur runt minneslunden. Bakom den har vi nu fyllt på med ett uppåt 50 centimeter högt jordlager, vilket innebär att vi får mer utrymme i minneslunden, där det idag finns cirka askor 10.000 gravsatta. Var fullt
- Det innebar att det var fullt på minneslunden, men nu blir det plats för ytterligare många askor. - Ett problem med så många gravsatta människor på en liten yta, är att vi haft ont om plats för alla blommor och ljus som anhöriga kommer hit med vid exempelvis Alla helgons dag. - Det handlar om tusentals besökare och därför har vi numera utökat med två smyckningsplatser. - Men jag vill gärna framföra att man endast får ha med vanliga gravljus och snittblommor, förvaltningen smyckar med en större krans. Är det väldigt många som väljer krematoriets minneslund framför andra? - Ja, så är det, säger Kalle Hansson. Inom närområdet här har vi även minneslundar på norra kyrkogården och Matteus, som ligger närmare stadskärnan. Men ändå väljer de flesta minneslunden på krematoriet. - Dessutom, tillägger Christina Kjellman som är chef på krematoriet, att vår minneslund var den första i Norrköping. Det sitter nog i många bakhuvuden och då väljer man den här. Startades 1970
Chef för just krematoriet och dess minneslund är Christina Kjellman, som berättar lite historik om minneslunden: - Första gravsättningen gjordes i november 1970 och sedan dess har vi alltså gravsatt 10.000 askor. Kunde ni inte tagit ett annat område i anspråk för en helt ny minneslund? Exempelvis de stora gräsytorna framför krematoriets huvudentré? - Det hade vi nog kunnat, men vi ville inte. Dels känns det väldigt vackert och värdigt med den stora, öppna gräsytan framför krematoriet. - Dessutom tycker vi att den minneslund vi har är så vacker, att vi gärna ville fortsätta använda den. Kände vånda
- Det var dock med viss vånda vi åkte in med maskiner på minneslunden och fyllde på det nya jordlagret. Men det gick jättebra och jag har inte fått in ett enda klagomål på det jobbet. - Och nu återstår bara att rulla ut nytt gräs på sista delen av den nyanlagda ytan och det gräset hoppas vi kommer nästa vecka. Funderar ni på en askminneslund, det vill säga en minneslund med namnskyltar, precis som på norra kyrkogården? - Det finns med i framtidsvisionen, men är inte aktuellt för dagen. Vi har ingen lämplig plats utsedd än heller. Men det kommer nog vartefter, precis som på många andra ställen, exempelvis på Styrstads kyrkogård och på Matteus. Hur många av de som kremeras här, gravsätts i minneslund? - Det är ungefär 65 procent av alla som kremeras. Det är så pass många som väljer minneslund, att vi har mycket gravmark ledig ute på kyrkogården numera.
Det finns cirka 20 minneslundar i Norrköpings kommun. Det är en särskilt avgränsad plats på en kyrkogård för spridning av aska efter kremering. Vid minneslunden får de anhöriga inte kännedom om var askan spridits eftersom spridning i alltid sker utan anhörigas närvaro. Vid vissa minneslundar sänks urnan i sin helhet i jorden, vid andra töms urnan på sitt innehåll. Syftet med minneslundar är bland annat att anhöriga eller den döde själv i förväg uttalat att man föredrar att inte ha en enskild grav med åtföljande skötselbehov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om