Minnesceremoni efter Estonias förlisning

Många Norrköpingsbor omkom, när passagerarfärjan Estonia förliste 1994. På söndag hålls en minnesceremoni, exakt 20 år efter olyckan.

Representerar PRO. Verner Bilde, ordförande i PRO Norrköping, representerar föreningen vid minnesceremonin på söndag , 20 år efter Estonia-olyckan.

Representerar PRO. Verner Bilde, ordförande i PRO Norrköping, representerar föreningen vid minnesceremonin på söndag , 20 år efter Estonia-olyckan.

Foto: Magnus Johansson

NORRKÖPING2014-09-26 10:37

Det var den 28 september 1994, som färjan förliste på sin färd från Tallinn till Stockholm. Nästan 900 människor omkom, varav 56 pensionärer från PRO i Norrköping. För att hedra offren och deras anhöriga, håller Norrköpings kommun och svenska kyrkan en minnesceremoni på söndag, vid Estonias monument i Carl Johans park.

Ceremonin blir finstämd med mycket musik, samt tal av kommunfullmäktiges ordförande Eva Andersson och prästen Mikael Alm.

– Estonias förlisning var en oerhört tragisk händelse, som på olika sätt slog hårt mot Norrköping, säger Eva Andersson. Att förenas för att minnas och hålla en ceremoni är ett sätt att hedra och uppmärksamma alla de omkomna.

Från PRO medverkar föreningens nuvarande ordförande Verner Bilde:

– Jag var inte själv med i PRO på den tiden och har därför bett äldre PRO-are, som var med i föreningen på den tiden för 20 år sedan, att representera oss på söndag, säger Verner Bilde. Men ingen har orkat ställa upp och det beror förstås för att sorgen och saknaden efter alla våra medlemmar som omkom vid olyckan, fortfarande känns tung inom vår förening, trots alla år som gått.

Minnesceremonin avslutas med kransnedläggning och tändning av ljus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om