Under onsdagen är Eva Nordmark på besök i Norrköping. Hon är i huvudsak här för SSA Rikskonferens men vill också besöka ett par företag i stan. Ett av företagen är telefontillbehör- och väskföretaget Ideal of Sweden.
Varför valde du just Ideal of Sweden?
– Jag ville träffa ett företag som anställer mycket unga. Då kom tipset om det här. Jag vill se hur unga företag växer och ta del av deras erfarenheter, säger Eva Nordmark.
Ideal of Sweden, som grundades av två Norrköpingskillar 2013, omsatte 640 miljoner kronor, 2021. Företaget har idag 150 anställda, varav 72 % är kvinnor.
– Att vi har så stor andel kvinnor handlar nog framförallt om att marknadsföring på sociala medier och kontakten med influencers är en stor del av verksamheten. Det har lockat flest kvinnor, säger Nathalie Edström, Head of influencer, som tillsammans med kollegan Sofia Liljegren, Customer service manager, visar runt i företagets lokaler i centrala Norrköping.
Vi besöker bland annat gymmet och källaren som i dagsläget är en bubbelbar men som är på väg att bli en hel restaurangavdelning - "bygget stannade upp lite under pandemin". Vi går genom kontoret där unga säljare sitter vid datorer och dricker kaffe med havremjölk. Alla hälsar glatt på Eva. "De fick veta igår att du skulle komma på besök, det är därför det är så städat", skojar Nathalie Edström.
Vi vänder oss till Nathalie, som varit verksam i företaget sedan 2016.
Vad skulle du som ung företagare vilja skicka med till ministern?
– Överlag vill jag belysa det här med psykisk ohälsa och stress. Det har vi, precis som så många andra bolag, tampats med. Det är så lätt att man som ung företagare kommer in och vill jobba hur mycket som helst, helt utan gränser, och att man snabbt bränner ut sig. Jag tror att vi ledare, och politiker, behöver föregå med gott exempel, och visa att man både kan göra ett bra jobb men också värna om sitt privatliv, säger Nathalie.
Eva Nordmark säger att hon känner till problemet. Hon var själv nära att bränna ut sig i ung ålder och berättar att hon har som ambition att jobba med frågan i sin roll som minister:
– Jag känner väldigt mycket för de frågorna. Vi har bland annat tillsatt en utredning som ska titta på om det krävs tuffare sanktioner mot arbetsgivare som struntar i sina anställdas psykiska välmående, säger Eva.