En stor och årligt återkommande mat- och dryckesmässa har saknats i Norrköping. Men inte nu längre. Det är arrangörerna Franz Jäger Event AB, Östgötamat och Louis De Geer konsert och kongress som gemensamt gjort verklighet av en idé som funnits länge.
Under fredagseftermiddagen var det relativt lugnt inne i mässlokalerna, de flesta gästerna väntades senare under kvällen och under lördagen, då det hela avslutas med en publikfriande final i tävlingen "årets östgötakock".
Fyra finalister ska då laga en förrätt med gös som huvudingrediens och en varmrätt på vildsvinsstek.
– De har två timmar på sig och får en råvarukorg att använda sig av. Maten lagas här live, säger Louise Ridderström Alenbrand från föreningen Östgötamat.
I Flygeln var det fokus på mat- och dryck från Östergötland. Här passade väninnorna Ingrid Davidsson och Lilian Lindman på att provsmaka delikatesserna.
– Jag har ätit lax med hjortronsås, en jättegod kombination, säger Ingrid.
– Jag smakade på rökt hjorthjärta, det var jättegott, säger Lilian.
I en av mässans alla montrar presenterade Isabelle Sjö en stor chokladfontän att doppa godsaker i.
– Vi hyr ut dessa, till företag eller privatpersoner som vill ha något extra på en fest.
Utöver all god mat finns även ett stort utbud av vin, öl och champagne att provsmaka. Matts Björke från Janake Wine Group lockade exempelvis med viner från Sydafrika och Italien.
– Satsa på ett vin mellan 80-150 kronor så vet du att du får en bra kvalitet, lyder tipset från experten.