Av dem som vårdas på sjukhus till följd av fyrverkeriolyckor är nästan 95 procent män och drygt 40 procent av dem är minderåriga, trots att det är 18-årsgräns för att köpa och använda fyrverkerier. Det visar statistik från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Unga och alkoholpåverkade är de som oftast råkar illa ut, säger Detlef Teske, verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen i Östergötland.
Bränn- och sårskador på händer och fingrar hör till de vanligaste skadorna som sker i samband med fyrverkerier och det är nästan lika vanligt att en åskådare skadas, som att personen som avfyrar pjäsen gör det. De fyrverkeripjäser som orsakar flest skador är raketer följt av de som kallas för tårtor. Trots att smällare är förbjudna står de för sju procent av olyckorna.
– Jag tror att olyckorna sker för att man kanske inte förbereder sig ordentligt och heller inte tar vikten av säkerhet på allvar. Man kanske inte håller säkerhetsavståndet eller förankrar raketerna ordentligt, säger Detlef Teske.
Antalet personer som vårdas på sjukhus efter en fyrverkeriolycka har dock minskat över tid, mellan 1997 och 2014 har antalet halverats. Det beror dels på att fyrverkeriprodukterna har blivit bättre och dels på att reglerna kring fyrverkerier har skärpts.
Förutom personskador kan fyrverkerierna också orsaka bränder i bland annat byggnader och bostäder. Det sker mellan 50 och 100 bränder varje år till följd av fyrverkerier där de kommunala räddningstjänsterna har fått rycka ut.