Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Min lillebror är inte knäpp"

I Norrköpings kommun finns bara ett gymnasieval för ungdomar med autism, samhäll- och medieprogrammet på Kungsgård. Therese Bodelsson, 21 år, har en lillebror med autism som snart ska börja gymnasiet.  - Det är inte rätt att han ska tvingas gå samhäll när det är datorer han är intresserad av, säger hon.

Foto:

NORRKÖPING2008-02-21 03:00
- På kommunens hemsida står det att alla har rätt att välja program efter eget intresse, men det stämmer ju inte om alla med autism bara kan läsa samhäll-media, säger Therese. Hon tänker kämpa för att hennes lillebror ska få en personlig assistent och välja vilken skola och vilket program han vill. - Jag hoppas att han ska hamna i en vanlig teknik och data klass, det är ju det han är bra på och det han vill jobba med, säger Therese. Möte med politiker
Att den utbildning som erbjuds är samhällsinriktad tycker hon är märkligt. - Många som har autism eller asperger är duktiga inom naturämnen och är bra på logiskt tänkande, då är det ju inte samhäll de ska gå, säger hon. För att få sin vilja igenom har Therese valt att göra sitt projektarbete i skolan om autism och Aspergers syndrom. Bland annat håller hon en föreläsning om autism och asperger ur en storasysters synvinkel i mars för alla som är intresserade. I förra veckan hade Therese ett möte med Lars Stjernkvist (s) om vad kommunen kan göra för de barn och ungdomar som har autism eller Aspergers syndrom. - Lars Stjernkvist var själv väldigt intresserad och han skulle försöka få fler politiker att komma på min föreläsning. Syskonets synvinkel
Som syster till en kille med autism har Therese under sin uppväxt brottats med varför hon inte fick lika mycket uppmärksamhet som sin bror. - Min lillebror fick diagnosen när han var sex år, innan dess hade jag inte tänkt så mycket på det eftersom jag aldrig sett honom som annorlunda, jag har lekt och bråkat med honom precis som alla syskon gör, säger Therese. Men som ett av fyra syskon upplevde Therese att hon hela tiden fick slåss för omgivningens uppmärksamhet. - Jag var hela tiden avundsjuk på min lillebror för att han fick så mycket uppmärksamhet, säger hon. Det var inte förrän på högstadiet som Therese förstod att det var bra att hennes lillebror fick ta den plats han behövde. - Annars hade han inte utvecklats så bra som han gjort och blivit så självständig som han är i dag, säger Therese. Ingen skillnad
När hon väl accepterat att hennes lillebror behövde mycket uppmärksamhet kunde hon slappna av och komma honom nära. - I dag har vi väldigt bra kontakt, säger hon. Therese tycker att det är viktigt att samhället förstår att så länge man är klar och tydlig med vad man menar behöver man inte göra skillnad på en person med autism. - Det är viktigt för mig som storasyster att omgivningen förstår att min lillebror inte är knäpp, säger hon. "Var stolt"
Hon blir upprörd när hon hör folk prata nedsättande om personer med autism och hon tycker inte om när folk ser på hennes bror som sjuk. - Jag vill få bort sjukdomsstämpeln, min bror är inte sjuk, han kan inte ta några mediciner och blir frisk. Han är den han är och bara för att han har ett handikapp betyder det inte att det är något fel på honom, säger Therese. Hon är övertygad om att det finns många människor runt omkring henne som själva har en närstående med diagnosen autism eller Aspergers syndrom som själva upplevt det hon gått igenom. Therese skulle gärna vara en förebild för andra ungdomar med syskon med en diagnos. - Det är viktigt att inse att man inte ska skämmas för sitt syskon utan vara stolt för att de klarar av vardagen så bra som de gör.
Autism är ett allvarligt funktionshinder som beror på en medfödd eller tidigt förvärvad störning i hjärnans funktioner. Personer med autism har svårigheter att bearbeta och förstå information så att de får helhet och sammanhang i sina upplevelser om informationen inte är anpassad efter deras personliga behov. De har en bristande förmåga att förstå och leva sig in i andra människors tankar, känslor och behov. Aspergers syndrom beskrivs ofta som en lindrig form av autism. Men verkligheten är mer komplex än så och forskare tampas fortfarande med att reda ut skillnaden mellan autism och Asperger syndrom. Omgivningens kunskap och bemötande anses vara viktig för hur de olika symptomen yttrar sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om