Miljöproblem inga skitfrågor
NORRKÖPINGSkit också!. Med det provocerande namnet på utställningen har klass N3A på Ebersteinska gymnasiet belyst en rad miljöproblem och deras historia i Norrköping.
Elin Falkman och Madelene Johnsson har studerat den giftbemängda gasverkstomten i hamnen. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
I ungefär en månad har klassen forskat i en rad miljöfrågor i och kring Norrköping. Det handlar om luften, vattnet, jordbruket och transporterna. Men också om mer konkreta objekt som Herrebrotippen och gasverkstomten.
- Det har verkligen var roligt och lärorikt. Man har utvecklats som människa, säger Madelene Johnsson som tillsammans med Elin Falkman granskat gasverkstomten i norra hamnområdet.
Gasverkstomten är en tickande bomb, menar de. Det finns mycket giftig tjära med tungmetaller i marken.
- Eftersom det inte tagits några markprover så försökte vi själva, men vi kom inte tillräckligt djupt, berättar Madelene.
Gasverkstomten ägs av kommunen och någon saneringsplan finns inte ännu. Alltså har flickorna här hittat en nära och angelägen fråga att fördjupa sig i.
<b>Globalt</b>
Simon Johanssons grupp ägnade sig åt luften och berättade om hur man förr trodde sig kunna lösa problem med utsläpp genom att bygga höga skorstenar. Men skiten försvann ju inte för det, utan hamnade bara lite längre bort. Att gift kan transporteras väldigt långt på bara några dagar fick Simon och hans klsskamrater lära sig när de studerade konsekvenserna av Tjernobylolyckan.
- Vi var på SMHI. Där visste man ju att något hänt innan någon annan visste det i Sverige. Det var till och med så att säkerhetssystemen i Forsmark stängde av reaktorerna när föroreningarna från Tjernobyl nådde Sverige.
Vilket visar, säger Simon, att miljöproblemen är globala.
<b>Tvärvetenskapligt</b>
Det här är andra året som naturvetarna på Ebersteinska gör en sådan här utställning. Förra året fick man pengar från vetenskapsrådet, i år har det i stort sett varit en nollbudget, berättar Maria de Laval, en av lärarna bakom projektet.
- Det viktiga har varit att eleverna arbetat utanför skolan med egna kontakter och att projektet varit tvärvetenskapligt, säger Maria. Det har handlat om biologi, historia och inte minst svenska för att presentera materialet på ett lättillgängligt och begripligt sätt.
Denna och nästa vecka finns skärmarna uppställda i gången mellan biblioteket mot Swartzska huset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!