Miljöpartiet kritiskt mot muddring
NORRKÖPINGMiljöpartiet är emot att Norrköpings hamn ska deponera muddringsmassor i Bråviken. Anledningen är bland annat att bottensedimetet kan innehålla tungmetaller och andra gifter.- Vi oroar oss för djur och människor som lever och vistas runt Bråviken. Ska man ha kontroll över muddringsmassorna är det bäst att deponera på land, säger Stefan Arrelid, språkrör för miljöpartiet i Norrköping.
I Strömmen ansamlas utsläpp från Motala Ströms tillflödessystem och på botten kan det finnas tungmetaller som kvicksilver, bly och kadmium samt organiska gifter, påpekar miljöpartiet.
- Tippen väster om Esterön är redan i dag i grundaste laget. Man vet inte om muddringsmassorna kommer att ligga still där, utan de kanske kommer att röra sig med vattenströmmarna. Då vet vi inte var de giftiga ämnena tar vägen, säger Stefan Arrelid.
<b>Oro för bottendöd</b>
- När bottensedimentet ligger still påverkas inte fisken, men om man börjar röra i det kommer gifterna in i plankton, kräftdjur och sedan hela näringskedjan. Och tippen ligger ju nära ett område som används, där till exempel fritidsfiskare pimplar aborre och strömming på våren, fortsätter han.
Miljöpartiet har förståelse för att Norrköpings hamn behöver muddra och är inte emot själva muddringen. Men sker deponeringen på land är det lättare att göra mätningar på metaller och gifter, påpekar Stefan Arrelid.
Miljöpartiet anser även att risken för att vattnet blir grumligt är större om muddringsmassorna deponeras i Bråviken. Når livsnödvändigt dagsljus inte ner till växter och djur blir följden syrebrist och bottendöd. Men ett villkor i Miljödomstolens dom är att muddringsarbetena ska bedrivas så försiktigt som det bara går, för att grumla vattnet så lite som möjligt.
Detta är ytterligare ett skäl till att partiet anser att
- Häradsudden är en tänkbar plats. Med det kan finnas andra också. Jag vet inte hur mycket man jobbat med det här alternativet, säger Stefan Arrelid.
<b>"Ett orimligt alternativ"</b>
Bengt-Erik Bengtsson, vd för Norrköpings hamn och stuveri, anser att alternativet att deponera muddringsmassorna på land är ogenomförbart.
- Det har aldrig varit frågan om att lägga muddringsmassorna på land. Det skulle ta år att transportera bottensedimentet och bli så dyrt att det helt enkelt inte går att genomföra, säger Bengt-Erik Bengtsson.
- Det tror jag inte på, kontrar Stefan Arrelid. Det går alltid att lösa om viljan finns. Visst kommer det att kosta mer pengar, men miljön kostar pengar och vi vet ju inte vad det här får för miljökostnader i framtiden som inte Norrköpings hamn får stå för, utan samhället i övrigt.
Enligt planerna ska muddringsarbetena komma igång om två veckor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!