Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljöpartiet kräver vidare satsning på Ljura bäck

Satsa på återställningen av Ljura bäck. Det är Miljöpartiets tydliga budskap. "Det handlar om en stor potential i att tillgängliggöra det här vattendraget för Norrköpingsborna och samtidigt öka den biologska mångfalden", säger Rebecka Le Moine (M), rikdagsledamot och Norrköpingsbo.

Ulf Nilsson, Hedda Ottesen, Ingemar Hillerström, lokala miljöpartister och Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för MP, vill att kommunen satsar på Ljura bäck både för klimatets och den biologiska mångfaldens skull.

Ulf Nilsson, Hedda Ottesen, Ingemar Hillerström, lokala miljöpartister och Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för MP, vill att kommunen satsar på Ljura bäck både för klimatets och den biologiska mångfaldens skull.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-09-06 08:00

Rebecka Le Moine och de lokala miljöpartisterna Ulf Nilsson, Hedda Ottesen och Ingemar Hillerström tar med Folkbladet på en promenad vid Ljura bäcks utlopp. Att återställa våtmarken där är något som Miljöpartiet anser är en klimatsmart åtgärd värd att satsa på.

– På nationellt plan prioriterar vi etablering av våtmarker just för att det är en åtgärd för naturen som ger väldigt snabbt resultat, säger Rebecka Le Moine. 

Ingemar Hillerström, tredje namn på partiets lista lokalt, lyfter fram vikten av att översvämningssäkra bäcken.

– Man kan tjäna mycket pengar på att inte få skador vid översvämningar. Vi hade en översvämning för några år sen som gjorde att Nodra fick en förlust på 60 miljoner på grund av skadorna. Om man lägger pengarna på förebyggande åtgärder istället så slipper man de problemen, säger han.

Ytterligare ett argument för att återskapa våtmarken är att på så sätt minska övergödningen i Östersjön, eftersom våtmarker fungerar som naturliga reningsverk för kväve och fosfor.

– Sen har vi de sociala faktorerna, som rekreation. Det är viktigt att det finns natur tillgänglig nära stan så att många kan ta del av den, säger Rebecka Le Moine.

Ett argument mot att återställa våtmarker är att det skapar utsläpp av metangas. Något som Hedda Ottesen, andra namn på Miljöpartiets lista lokalt, menar är marginellt.

– I och med att man i en våtmark binder kol så kommer utsläppen av växthusgaser minska rejält på lång sikt, säger hon och hänvisar till att det enligt IPCC:s klimatrapport är den lättaste åtgärden vi kan göra för att minska koldioxidutsläppen.

Ingemar Hillerström är positiv till att etapp ett av projekt Ljura bäck ser ut att komma till skott nästa år.

– Det är jätteviktigt och helt avgörande för att inte hela projektet försvinner, säger han. 

– Att man plockade bort gång- och cykelvägen kan vara strategiskt i det här läget. Har man bara en etapp klar är behovet av en gång- och cykelväg där inte lika stort utan man kan ta det senare.

Däremot är miljöpartisterna kritiska till att kommunen inte tagit beslut om att gå vidare och finansiera resten av projektet.

– Man har inte anslagit en enda krona i budgeten, det är det som är problemet, säger Ingemar Hillerström.

– Vi behöver satsa pengar på det, säger Rebecka Le Moine.

Hon nämnder att regeringen har satsat 1,3 miljarder på våtmarker, stöd som kan sökas genom exempelvis LONA-projekt och Naturvårdsverket. 

– Det finns även möjlighet att söka finansiering genom EU Life-projekt. Jag vet inte hur kommunen tänkt finansiera det men man skulle kunna ser över sådana möjligheter också.

Karin Jonsson (C) tidigare ordförande i tekniska nämnden, förklarar att det helt enkelt inte fanns pengar till Ljura bäck när budgeten skulle tas.

– Vi var tvungna att prioritera Johannisborgsförbindelsen som kostar otroligt mycket pengar. Sådant som vi fick prioritera bort var bland annat Ljura bäck och spårvägen, vi har helt enkelt inte pengar. Det är jättetrångt i investeringsbudgeten.

Tror du att det någonsin blir av?

– Det kanske det blir någon gång i framtiden men inte inom överskådlig tid. Det var ju mycket förskönande runt omkring, det går inte bara att öppna upp, och det kanske man kan göra i framtiden men just nu är det inte prioriterat.

Projekt Ljura bäck

Ljura bäck är en mil lång och rinner från Ensjön till Motala ström. Tre kilometer av bäcken är sen 60-talet kulverterad.

I det totala projektet ville man återställa bäcken på vissa sträckor och öppna upp 1,5 kilometer som legat under mark, samt klimatanpassa bäcken. Dessutom skulle det skapas fyra nya parker och byggas en ny gång- och cykelväg längs den.

Syftet med deletapp ett är att säkerställa att sträckan kan omhänderta 100-årsflöden av regn och öka vattendragets naturvärde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!