Miljonsatsar på länets vårdcentraler

Koalition för Östergötland satsar 30 miljoner kronor på Östergötlands vårdcentraler. "Andelen äldre växer och då måste vården anpassa sig", säger Torbjörn Holmqvist (S), regionråd.

Koalition för Östergötland satsar 30 miljoner kronor på länets vårdcentraler.

Koalition för Östergötland satsar 30 miljoner kronor på länets vårdcentraler.

Foto: Tina Gerdien

Norrköping2019-11-07 19:00

Koalition för Östergötland (S, C, L och MP) presenterade i veckan sin senaste satsning där 30 miljoner kronor avsätts för Östergötlands vårdcentraler.

Syftet är att förbättra mottagandet för äldre och personer med komplexa vårdbehov.

Bland annat ska vårdcentralerna tillhandahålla ett eget telefonnummer som inte kräver knappval och fast vårdkontakt.

De ska också erbjuda teambaserat omhändertagande, individuellt anpassad information, och hembesök vid behov.

– Andelen äldre växer och då måste vården anpassa sig och bli bättre på att möta denna grupp, som ofta har komplexa vårdbehov. Då är det särskilt viktigt med en fast vårdkontakt som har koll på hela sjukdomsbilden och ett telefonnummer som inte kräver knappval, säger Torbjörn Holmqvist (S), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Finansieringen sker i form av en ramförstärkning på 30 miljoner kronor nästa år och görs möjlig tack vare att Regionen Östergötland får mer statsbidrag än vad som budgeterats för.

– Våra äldre utgör en stor befolkningsgrupp som ofta svarar för en hög andel av hälso- och sjukvårdskonsumtionen. Det känns självklart att nu gå fram med en förstärkt och anpassat bemötandet för den här målgruppen, säger Alexander Höglund (L), regionråd och förste vice ordförande i regionstyrelsen i ett pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!