Kommunstyrelsens beslutade på måndagen att för fjärde gången ge ytterligare fem miljoner kronor ur fonden för forskning och utveckling.
– Familjehemsvård ur ett etnicitetsperspektiv är min favorit, säger Päivi Johansson (M) som presenterade det första projektet som tilldelats 650 000 kronor ur den speciella fonden.
Bakom det sociala projektet står universitetslektor Sabine Gruber.
– Det här är en blank fläck, det finns ingen forskning på det här området, säger Sabine Gruber, universitetslektor vid Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV, vid LiU.
Hon kommer att undersöka om och hur etnicitet spelar in vid rekrytering av familjehem och vid placering av barn i familjehem. Hur tänker till exempel socialsekreterare i Norrköpings kommun, när de placerar barn?
– Vi har ju som bekant väldigt svårt att hitta familjehem och även kontaktfamiljer idag. Kan det vara så att vi undviker familjer med en annan etnicitet. Kan det vara så att det är en underutnyttjad resurs, säger socialdirektör i Norrköpings kommun Karl Gudmundsson som är positivt inställd till forskningen.
Projektet ingår i ett pågående arbete med att etablera ett forskningsprogram om den sociala barnavården.
Karl Gudmundsson framhåller att det här inte bara är ett lokalt projekt.
– Det här kommer man att kunna dra nytta av även nationellt.
Här är övriga fyra forskningsprojekt som beviljats pengar:
– Framtidens mobilitet, får 1,3 miljoner kronor. Projektet syftar till att dels åstadkomma datafusion, där mobilitetsdata från flera källor integreras, dels påvisa och dra nytta av integrerad mobilinformation för trafikstyrning oh transportplanering.
– DomePres – bortom powerpoint – konceptutveckling för dompresentationer, får 1,3 miljoner kronor för att utveckla domteatern på flera olika sätt.
– Öppet campus, har tilldelats 300 000 kronor. Det är en fortsättning på projektet vars syfte bland annat är att skapa starkare koppling mellan gymnasister och utbildningsprogram på Campus.
– Digitala likare för framtidens designprocess, får 1 miljon kronor för att utveckla metoder för att skapa digitala kopior av så kallade likare för att användas i den digitala designprocessen.
På måndagen beslutade kommunstyrelsen att Norrköpings fond för forskning och utveckling ska få fortsätta leva. Planen var från början att denna fjärde utlysning av forskningspengar annars skulle ha varit den sista.
– Norrköpings fond för forskning och utveckling har utan tvekan bidragit till att utveckla Norrköping som utbildnings- och forskningsstad. Därför har vi bestämt oss för att fortsätta detta samarbete och avsatt ytterligare fem miljoner kronor, säger kommunstyrelens ordförande Lars Stjernkvist (S).