Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljoner till nya åtgärder som ska stödja näringslivet

Norrköpings kommun har beslutat att stödja näringslivet med 22 miljoner kronor i spåren av corona. Det innebär bland annat slopade avgifter för serveringstillstånd och ett presentkort på 1 000 kronor till kommunanställda.

"Kan vi göra något som gör det lättare för dem att bedriva sin verksamhet så gör vi det", säger Reidar Svedahl, (L), kommunalråd, om satsningen på näringslivet.

"Kan vi göra något som gör det lättare för dem att bedriva sin verksamhet så gör vi det", säger Reidar Svedahl, (L), kommunalråd, om satsningen på näringslivet.

Foto: Carolina Nilsson

Norrköping2021-03-01 16:00

14 miljoner av dessa 22 miljoner gäller de värdecheckar på 1 000 kronor som kommunanställda ska få för att stötta det lokala näringslivet. Syftet är både att uppmuntra personalen och att pengarna ska komma butiker och restauranger till del.

– De bygger på att vi får ett beslut om att den anställda inte behöver betala skatt på det och att vi inte behöver betala arbetsgivaravgift. Det beslutet hoppas vi kommer från regeringen snart, säger Reidar Svedahl, (L), kommunalråd.

I våras beslutade regeringen om en tillfällig skattebefrielse för gåvor upp till 1 000 kronor, men ett nytt sådant behöver alltså tas.

På senaste mötet med kommunfullmäktige beslutades också om att skjuta till åtta miljoner kronor till att avgiftsbefria serveringstillstånd för restaurang- och hotellnäringen under 2020-2021, och att slopa avgiften för markupplåtelse för uteserveringar och torghandel under samma tidsperiod. De företagare som redan har betalt in kommer att få pengarna tillbaka.

–Kan vi göra något som gör det lättare för dem att bedriva sin verksamhet så gör vi det. Uteserveringar har ju fördelen att det ger restauranger, som fått begränsa antalet platser, en större serveringsyta så de kan servera fler personer, säger Reidar Svedahl.

Men Moderaterna ville, utöver de 22 miljoner kronor som den styrande Kvartetten föreslog, satsa 13 miljoner kronor ytterligare. Fem miljoner skulle gå till att marknadsföra staden mer intensivt, fem miljoner skulle gå till att finansiera evenemang och tre miljoner till att låta byggnads- och miljöskyddsnämnden se över om det finns möjligheter att återbetala fler avgifter. Förslagen röstades dock ner.

– De ville att pengarna skulle gå till att skapa olika event och marknadsföra detta. Det låter trevligt, men vi måste först veta att det går att genomföra dem. 

– Vi kan inte skapa ett event och marknadsföra det och sen säga "sorry, det blev inget", då har vi kastat pengarna i sjön.

Vänsterpartiet ville å sin sida anslå pengar till en extra lön på 5 000 kronor för de som arbetat i frontlinjen mot corona inom äldreomsorg och sjukvård. Även det röstades ner.

– Vi tycker att alla kommunanställda gör ett viktigt jobb och det skulle bli svårt att göra gränsdragningen. Vad betyder egentligen frontlinjen? säger Svedahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!