Mattias Ottosson (S), riksdagsledamot och ordförande för Östergötland idrottsförbund är nöjd med satsningen i höstbudgeten där 14 miljoner ska gå till idrotts- och ungdomsledare i socialt utsatta områden. Dessutom satsas det 20 miljoner kronor till asylsökandes och nyanländas idrottande.
– Idrottsrörelsen får ett stort förtroende av regeringen vilket visar att vi är duktiga på att jobba med människor, säger Ottosson.
Enligt honom kommer Östergötland och Norrköping att få del av dessa pengar även om det är för tidigt att säga exakt hur det ska fördelas.
– Föreningar får söka pengar för olika projekt.
Kommer pengarna att fördelas ut beroende på storlek på sport?
– Nej det blir nog efter hur bra projektet är, säger Ottosson och framhåller att alla föreningar bör söka det här eftersom det är ett sätt att utveckla idrotten.
I sitt pressmeddelande trycker regeringen på att "anslaget ska används för att stödja idrottsrörelsens arbete med etablering av nyanlända flickor och pojkar, kvinnor och män.
Vilka sporter är aktuella för nyanlända flickor?
– Det kan vara alla sporter, idrott handlar om att ha skojigt och att finnas med i en gemenskap.
Folkbladet berättade nyligen om att fotbollsklubbar i länet haft problem med uteblivna medlems-och aktivitetsavgifter.
– Vi vill inte stänga ute någon men det finns en gräns, sa vice ordföranden i Slepiner Anders Nobrant till Folkbladet.
Läs mer: Klubbar brottas med knepig situation.
Enligt Mattias Ottosson har det här alltid varit ett problem för idrottsklubbarna.
– Människor har olika ekonomiska resurser och det är bland annat det som är utmaningen för idrottsrörelsen, säger Ottosson.
De extra statliga pengarna som nu skjuts till kan komma att användas till att täcka just medlemsavgifter för dem som inte har råd.
Så här säger idrottsminister Gabriel Wikström om idrottssatsningen:
– I socialt utsatta områden kan idrottsrörelsen spela en avgörande roll för att skapa aktiviteter och meningsfull sysselsättning.
"Det kan vara prova på-aktivitet och utbildning i föreningskunskap och ledarutveckling till boende som grund för en mer varaktig verksamhet med självförsörjning av ledare. Insatserna förutsätts bidra till demokratisk skolning och fysisk aktivitet", enligt regeringen.
Satsningen är långsiktig med 14 miljoner kronor årligen 2017-2019 och 18 miljoner kronor årligen 2020-2025.