Miljöministern mötte barnen
NORRKÖPINGLena Sommestad, biträdande miljöminister, besökte igår Norrköping och Linköping. Den "gröna förskolan" Kastanjegården var en av platserna som fick celebert besök. Nöjd med förskolans miljömedvetenhet talade hon också om sin besvikelse över hur sopsorteringen har fungerat i landets kommuner. - Jag är orolig och upprörd över att det har fungerat så dåligt, konstaterar hon.
Biträdande miljöminister Lena Sommestad talade med några av barnen på förskolan Kastanjegården. Från vänster Irma Modronja, Lejla Ibrakovic, Lena Sommestad, Marcus Frödeberg och kommunalrådet Eva Andersson. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Det är bra att det börjar redan i förskolan. Att barnen får lära sig en livsstil och de rutiner som behövs för att leva miljömedvetet, berömde Lena Sommestad som med glädje såg och lyssnade till hur verksamheten fungerade.
Naturen och miljön i statslivet är två frågor som biträdande miljöministern Lena Sommestad talar mycket om.
- För oss är det viktigt att återerövra intresset för folkhälsan. Naturområden närmare städerna påverkar hur vi mår och vi måste också lära människor att umgås med naturen, förklarar hon.
<b>Problem med sortering</b>
Norrköping har haft problem med sopsorteringen. Stationerna har varit överfulla och många har inte en naturlig sopsortering i hemmet på grund av att det inte installerats i huset.
- Jag är orolig och upprörd över att det fungerat så dåligt i många av landets kommuner, berättar Lena Sommestad.
I höst kommer en kretsloppsproposition att läggas fram. Den bygger på tre stora utredningar om hur sopsorteringen har fungerat i landets olika kommuner. Utredningen går främst ut på att se om det behövs tydligare riktlinjer, mål och om det behövs andra styrmedel för att sopsorteringen ska fungera.
<b>Fastighetsnära</b>
- Just nu ser jag att det är viktigt att insamlingen är fastighetsnära, att det ligger nära hemmet och att det är enklt och bevämt för den enskilda människan, förklarar hon.
Ett annat förslag är att producenterna för de olika produkterna själva ska tillvarata de olika restprodukterna och återvinna dem. Detta skulle skapa en annan utgångspunkt för produktionen tror Lena Sommestad.
Någon klar lösning på Norrköpings problem hade hon inte att ge.
- Hålla en debatt igång och titta på hur sopsorteringen fungerar i andra kommuner, gav hon som råd.
På Kastanjegården har man löst problemet med sopsortering på egen hand.
- Vi har all sortering i huset, berättar enhetschef Ingegerd Edman.
- De stora plåtburkarna som vi fick maten i gick inte att få ner genom de små hålen som återvinningsstationerna har, efter att det konstaterats av de som tömmer behållarna fick vi egna behållare i källaren, berättar Pia Olson.
<b>Kravodlad mat</b>
Idag köper förskolan kravmärkt och lokalt odlad mat. Från fem års åldern får barnen vara med och aktivt delta i det miljömedvetna arbetet genom att bland annat plantera in mask i komposterna.
- Det roliga är att barnen tar med sig kunskapen hem och påverkar föräldrarna genom att köpa kravprodukter och med kunskapen om naturen, berättar Pia Olson, förskollärare och en av dem som på förskolan drivit miljöprogrammet.
Lena Sommestad såg med glädje på förskolans miljömedvetna tillvaro.
- Det är så roligt att se att ni gör miljöfrågorna till en viktig del i barnens vardag och att ni får det till något roligt. Det är viktigt att miljöfrågor inte bara berör smuts och ger skuldkänslor, avslutade hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!