Miljöaktion i hamnen
NORRKÖPINGFartyget M/S Fagervik blockeras sedan åttatiden på tisdagsmorgonen i Norrköpings hamn av ett trettiotal aktivister från Greenpeace.Några av aktivisterna misstänks för grovt olaga intrång.
M/S Fagervik hette tidigare Figaros och det anses bevisat att det släppte ut olja i Österjön i fjol. Syftet med Greenpeaces aktion är att få fartyget ur trafik. Fartyget omringas av gummibåtar och flera aktivister tog sig ombord på fartyget. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Även organisationens fartyg Rainbow Warrior anlände till Norrköping på tisdagen.
- Med Rainbow Warriors ankomst får vi en större möjlighet till uthållighet, eftersom aktivisterna kan lösas av, sade Gunnar Lind.
Omkring 30 aktivister från Greenpeace var sig på plats under gårdagen, varav hälften befann sig på land. De kom bland annat från Sverige, Danmark, Tyskland och Norge.
<b>Skydda Östersjön </b>
- Alla här har ett gemensamt mål och det är att skydda Östersjöns känsliga miljö mot oljedumpning, säger Stuart Thomson, kampanjledare på Greenpeace.
M/S Fagervik har valts ut för aktionen eftersom fartyget i mitten av februari 2001, under namnet Figaros, släppte ut olja i Östersjön utanför Västervik. Norrköpings tingsrätt friade de åtalade sjöbefälen, men det ansågs bevisat att fartyget hade släppt ut olja.
-Vi tänker blockera fartyget tills det bestäms att det tas ut ur trafik. Vi vänder oss både mot ägaren och mot företaget som chartrar fartyget, säger Stuart Thomson.
- Vi är beredda att vara på plats i flera veckor, fortsätter han.
Varje år sker mellan 1 000-2 000 oljeutsläpp från fartyg som gör rent sina tankar och maskinrum i Östersjön, enligt Greenpeace.
"Detta har bidragit till att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav, med tre gånger högre halter av olja och andra fossila kolväten än Nordsjön" skriver organisationen på sin hemsida.
Greenpeace anser att det bör införas särskild behörighet för fartygstrafik i Östersjön och att fartygen tar de ekonomiska konsekvenserna av oljeutsläppen, oavsett om uppsåt kan bevisas eller inte.
- Oseriösa kaptener och företag inom shipping-branschen utnyttjar det faktum att risken att åka fast är minimal. Den som ändå ertappas kan gå fri genom att säga att det inte var avsiktligt, säger han.
M/S Fagervik hade planerat att lämna hamnen vid niotiden på tisdagmorgonen för att gå till Västerås.
Fartyget ägs av den tyske befälhavaren Guido Buck och är ett av de tolv fartyg som Jönsson Nova-bolagen långtidsbefraktar. Det går på en regelbunden rutt mellan Norrköping, Västerås, Rotterdam och Lowestoft i Storbritannien.
<b>"Avbryt aktionen"</b>
- Det är en helt olaglig aktion som måste avbrytas, säger Claes Broman, befälhavarens advokat.
Företrädare för hamnen förklarade att M/S Fagervik riskerade att störa övrig handel.
På tisdagkvällen kom Greenpeace företrädare och kaptenen överens om att fartyget kunde flytta ett par hundra meter norrut så länge aktivisterna fick vara kvar ombord.
- Först vägrade kaptenen men efter påtryckningar från polis och hamnmyndighet accepterade han att vi fick stanna, säger Gunnar Lind.
<b>Grovt olaga intrång</b>
Lars Folkunger vid Åklagarkammaren i Norrköping är förundersökningsledare och rubricerar händelsen som grovt olaga intrång.
- Det finns inte skäl att besluta om några tvångsmedel i nuläget, säger Lars Folkunger.
- Men jag gör bedömningen att de fyra som sitter fastkedjade på fartyget gör sig skyldiga till grovt olaga intrång, sade Folkunger.
-Jag bedömer brottet som grovt eftersom fartyget hindras att lämna hamnen, vilket leder till stora kostnader för det drabbade företaget. Det kränker även sjöfarten runt omkring, sade Folkunger.
Grovt olaga intrång kan ge upp till två års fängelse och aktivisterna riskerar därmed också att anhållas och häktas.
<b>Polis ingrep inte</b>
Mellan tio och femton poliser, även sjöpolis, befann sig under gårdagen vid platsen för aktionen. Men poliserna ingrep inte mot aktivisterna och vid 16-tiden lämnade de platsen.
- Vi har bara funnits där för att avvakta och följa händelseförloppet. Det finns ingen större anledning för oss att vara kvar på platsen. Än så länge väger de demokratiska rättigheterna att demonstrera tyngre, säger Sylvia Rydström, informationschef vid polisen i Östergötland.
<b>Polisanmälan </b>
Även en polisanmälan om skadegörelse gjordes på tisdagen efter att Greenpeaceaktivister skrivit "oljebov" med vit färg på fartygets skrov.
Greenpeace tyckte att samarbetet med polisen fungerade "smärtfritt".
- De har skött sitt jobb professionellt och bra. Det finns ingen fientlighet mellan oss, sade Gunnar Lind, talesperson från Greenpeace på tisdageftermiddagen.