Militärt skrot miljöproblem

NORRKÖPING
Drygt hundra bandvagnar, dragbilar och fälthaubits står uppradade på en äng bakom Bråvalla. Materielen som tidigare stått inne på gamla F 13-området såldes till ett engelskt företag men skulle förflyttas så fort som möjligt. Ett år efter försäljningen står de fortfarande kvar orörda.

Lennart Forsell, chef för miljöskyddskontoret, var förvånad över att krigsmaterialen fortfarande finns kvar på en äng vid f d Bråvalla flygflygflottilj.
FOTO: ANDREAS SKOGH

Lennart Forsell, chef för miljöskyddskontoret, var förvånad över att krigsmaterialen fortfarande finns kvar på en äng vid f d Bråvalla flygflygflottilj. FOTO: ANDREAS SKOGH

Foto:

Norrköping2002-12-17 00:00
På en ängsbit mellan Bråvalla-området och en enskild landsväg står bandvagnar, dragbilar och så kallade fälthaubits 77 uppställda på rader. För drygt ett år sedan såldes de till det engelska företaget Leavesley International som marknadsför krigsmateriel över hela världen. Men företaget har haft svårt med att sälja materialet som nu står och skrotar bakom Bråvalla. Nu har kommunen uppmärksammats på problemet som i en förlängning skulle kunna resultera i en miljöförstöring.
- Nu kommer det inte att gå så långt, det skulle aldrig samhället acceptera. Men visst trodde vi att de hade forslat bort det mesta härifrån, berättar Lennart Forsell, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping.
Utrustningen kan stå och droppa olja. I dagsläget är det inte så farligt men under en längre period kan det skada naturen. Från början var det tänkt att fordonen bara skulle finnas på platsen ett tag men nu när det har stått där så länge ser kommunen annorlunda på förvaringen.
- Upplag av den här storleken och tiden kräver ett bygglov och det har de inte ansökt om, berättar Lars Forsell.

<b>Bygglov</b>
På bygglovskontoret diskuterade man igår igenom situationen och beslutade för en kontakt med det engelska företaget.
- Först måste vi höra hur de har tänkt. De kanske tänker frakta bort allt i morgon och då är det inte längre ett problem. Men vi vill veta vad de tänker göra, sedan kan vi besluta om åtgärd, förklarar Bengt Johansson, bygglovschef.
Troligen kommer det engelska företaget att behöva ansöka om bygglov och Bengt Johansson tror inte att det skulle vara omöjligt.
- Placeringen av materialet idag är inte något större problem för allmänheten. Det är mycket svårt att se som det är placerat idag. Men hur det påverkar miljön kommer också att tas upp i diskussionen om de får bygglov, fortsätter han. Bygglovs- och miljöskyddsnämnden får då också avgöra om det engelska företaget skall få påföljd i form av extra avgift.

<b>Kan droppa olja</b>
Men det är inte bara miljöskyddskontoret som upprörs över att krigsmaterielen fortfarande står kvar. Även försvarsmakten tycker att det ser illa ut.
- Det är material som kommer från oss och det ger oss dålig goodwill, berättar Lars Edman, kapten och chef för förrådet på Bråvalla där man idag förvarar mycket militär utrustning.
- Genom att försvarsmakten hela tiden avvecklas måste militär utrustning sälja, skrotas eller plockas isär. När F 13 i Norrköping stängdes såg man en möjlig yta till förvaring av dessa saker. Men materielen på gamla F 13 förnyas hela tiden. En del säljs och en del kommer, fortsätter han.
Krigsmaterielen inne på basen kommer först att försvinna fram till år 2006 men det är endast om politikerna slutar att avveckla försvarsmakten. Krigsmaterielen på ängen bakom basen kommer förhoppningsvis att försvinna lite tidigare.
- Jag skulle vara glad om det var borta till sommaren, säger Lennart Forsell, chef på miljöskyddskontoret och tittar ut på det hav av gröna fordon som i raka rader står mitt i den vintriga naturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om