Den lag som nyligen trädde i kraft och som ger kommunerna ansvaret för att ordna boende åt ukrainare på flykt har blivit en utmaning för Norrköpings kommun. På bara en månad ska boende till 108 flyktingar ordnas. Karl Lindberg är medveten om att möjligheten att snabbt fixa fram boenden är olika i olika kommuner. I glesbygds kommuner finns oftare lediga lägenheter i det kommunala bostadsbeståndet, medan det i större städer är en svårare bostadsmarknad. Samtidigt menar han att kommunerna varit medvetna om vad som skulle komma.
– Vi försöker ge bra framförhållning och att sprida ur det så inte alla kommer på en gång.
I Norrköping bor idag 173 ukrainska flyktingar i Migrationsverkets boenden och 235 personer i egna boenden i kommunen. De som omfattas av den nya lagen är de som bor i Migrationsverkets boenden, men även de med eget boende kan beröras om de av någon anledning inte kan bo kvar där. Det här innebär i vissa fall att familjer kan tvingas flytta till en annan kommun, men det är något man vill undvika om familjen etablerat sig på en plats.
– En del kommuner tycker att de lärt känna dem, barnen går i skolan och en del kanske har fått jobb. Då vore det synd om de skulle behöva flytta och så kommer det helt nya som ska etablera sig där. Då försöker vi hitta en lösning så att de kan bo kvar, säger Karl Lindberg.