– I vårt mottagningssystem har vi idag ungefär en fjärdedel så många inskrivna som vi hade under 2016. Det påverkar hela myndigheten och det behöver vi anpassa oss efter, säger Mari Mild, ordförande i Migrationsverkets omställningsråd, i ett pressmeddelande.
Under flyktingkrisen 2015 behövde Migrationsverket växa kraftigt, och hade som mest 8 400 anställda. I dag har Migrationsverket 5 900 anställda.
– Idag ser myndighetens uppdrag också helt annorlunda ut än för bara några år sedan. Vi har gått från att domineras av asylprövning och mottagningsfrågor till att hantera förlängningsärenden och andra typer av tillståndsfrågor.
Varslet berör både operativ verksamhet och huvudkontorets avdelningar och påverkar sex län. Hur många av de 192 medarbetarna som varslet berör som slutligen sägs upp är för tidigt att säga. Naturlig personalomsättning, omplaceringar och andra faktorer kan påverka antalet som sägs upp på grund av arbetsbrist.
– Vad som händer nu är att vi inom kort kommer att inleda förhandlingar med arbetstagarorganisationerna, säger Mari Mild.
I Norrköping varslas 23 personer, i Stockholm 36, Skåne 16, Borlänge 59, Visby 16, och i Örebro 42 personer.
Senast förra året varslades 318 medarbetare. Hur många av dessa som sagts upp på grund av arbetsbrist är inte klarlagt ännu. Om det blir ytterligare varsel att vänta under året går inte att säga i nuläget.