En massiv ström av asylsökande, en strid ström av nyrekryteringar för att täcka upp personalbristen och hård facklig kritik gällande arbetsmiljön.
Det har varit en turbulent höst och vinter för Elisabeth Boholm, chef för Migrationsverkets region öst, en av sex regioner i Sverige. Ändå kommer beslutet om att hon kliver åt sidan överraskande och med väldigt kort varsel.
– Det är krävande att vara chef på alla nivåer och det har varit en ansträngd situation för alla på Migrationsverket inte bara för chefer. Som högre chef har man ju ansvar för ett större antal medarbetare, säger Elisabeth Boholm.
I veckan meddelade hon personalen att hon slutar med mycket kort varsel. Tisdag den 12 januari blir sista dagen och hon lämnar alltså chefsjobbet efter mindre än ett år på sin post.
– Det är något som växer fram, jag har funderat under en period och till slut kommit fram till ett beslut.
I slutet av november blåste det extra snålt kring Migrationsverket i Norrköping. Ett huvudskyddsombud vände sig till Arbetsmiljöverket med uppgifter om arbetspass på upp till 22 timmar och att många i personalen var slutkörda och på väg att säga upp sig.
Arbetsmiljöverket konstaterade i en rapport strax före jul att det framkommit att anställda gråter, lider av sömnproblem och är stressade över situationen på jobbet. Verket var tveksamt till att det fanns tillräckligt med kompetens internt för att lösa arbetsmiljö problemen.
Men Boholm vill inte peka ut några enskilda faktorer eller händelser som gjort att hon väljer att avgå.
– Jag har fattat beslut utifrån en helhetsbild, inte från detaljer. Så jag känner inte att jag vill lyfta fram enskilda företeelser eller händelser och jag tycker inte heller att det finns enskildheter som ger en bild av helheten, säger hon.
Boholm känner inte heller igen bilden av att Migrationsverkets region öst är en arbetsplats som fungerar dåligt.
– Det finns mycket positivt i regionen med många engagerade och lojala medarbetar som gjort enastående arbetsinsatser under året. Samarbetet i regionen mellan enhetschefer har varit väldigt bra och man har jobbat för att lösa regionens och Migrationsverkets uppdrag, säger Boholm.
Vad ska du göra istället?
– Jag har framtidsplaner men de vill jag behålla för mig själv.
Migrationsverkets presstjänst meddelar att tillförordnad chef tillsätts internt och att den personen presenteras den 11 januari i väntan på att en ny ordinarie chef rekryteras.