Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Migrationsverket om muthärvan: Omöjligt undvika att folk inte följer reglerna

Den muthärva som uppdagats på Migrationsverket och som nu behandlats av Norrköpings tingsrätt är händelser som är svåra att skydda sig ifrån. Det går inte att garantera att en liknande händelse inte inträffar igen. Det anser Migrationsverkets säkerhetschef Ingvar Belkert och verksjuristen Elisabet Permvall.

NORRKÖPING2003-11-08 06:00
- Om två personer bestämmer sig för att strunta i regler och föreskrifter så går det ett tag, säger Ingvar Belkert som är säkerhetschef på Migrationsverket.
Det var när Ingvar Belkert fick ett anonymt telefonsamtal som hela härvan började nystas upp. Den som ringde undrade varför en man hade fått svenskt medborgarskap trots att han begått brott. När Ingvar Belkert kontrollerade uppgifterna visade det sig att den anonyme tipsaren hade haft rätt. Den 47-årige handläggaren på Migrationsverket och hans nu avlidne äldre kollega hade gett 27 personer svenskt medborgarskap trots att de inte uppfyllde de krav som gäller. 14 av dem hade begått brott.
- Det är för eländigt naturligtvis, säger Ingvar Belkert. Man kan inte se det på något annat sätt.
Han har inte något svar på vad som är anledningen till att den 47-årige handläggaren och hans kollega gett 27 personer svenskt medborgarskap trots att de inte uppfyllde de krav som gäller. Vad som är orsaken till att det blev som det blev.
- Jag har ställt frågan till båda grabbarna, men ingen har svarat, säger Ingvar Belkert.

Personal och pengar
Att helt skydda sig mot den här typen av händelser är svårt. Det handlar om att ha en balans mellan effektiviteten och säkerheten, anser Elisabet Permvall. Det skulle krävas enormt mycket personal, och därmed också pengar, för att få en organisation där ingenting kan gå fel. Men en sådan organisation skulle också bli väldigt stelbent och ineffektiv.
Att det kunde gå så långt som i det här fallet beror enligt Ingvar Belkert på att tjänstemän på myndigheten har ett stort personligt ansvar. Om två personer som arbetar tillsammans väljer att strunta i de regler som finns så kommer det att gå ett tag. Men till slut blir de ändå upptäckta, anser Ingvar Belkert.

Allvarligt fel
För att undvika att den här sortens händelser inträffar igen har Migrationsverket sett till att ändra delar av organisationen. Elisabet Permvall säger att man bland annat har försökt att minska på enmansarbetet.
I rättegången har den 47-årige handläggaren hävdat att han blev förd bakom ljuset av sin äldre kollega. Men Elisabet Permvall anser att även om det skulle vara sant har han begått ett mycket allvarligt fel.
- Han har en skyldighet att efter 15 år i statlig tjänst veta vad han gör, säger hon.
Både Ingvar Belkert och Elisabet Permvall har följt rättegången under de tre dagar som den pågått. Båda anser att det är viktigt att följa rättegången på plats.
En anledning till det är att de ska kunna tala om för personalen på Migrationsverkets personal vad som sagts under rättegången. Det som hänt har tyvärr kastat en skugga över hela Migrationsverket och de cirka 3000 personer som jobbar där, anser både Elisabet Permvall och Ingvar Belkert.
- Ryktet kommer att leva kvar väldigt länge, säger Elisabet Permvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om