Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Migrationsverket: "Bra förslag"

Migrationsverket välkomnar förslaget om att kunna starta egna asylboenden.

Bra förslag. "Vi är positiva till den lösningen", säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Bra förslag. "Vi är positiva till den lösningen", säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Foto: Tomislav Stjepic

NORRKÖPING2014-11-07 09:40

– Vi har lyft det tidigare. Det har vår generaldirektör kommunicerat: att han gärna ser att Migrationsverket ges den möjligheten, att starta och driva egna boenden, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

– Det handlar om att kunna bygga en långsiktighet, att kommunerna inte ska behöva hamna i den situationen som de gör i dag, att från en dag till en annan, så står man där med 30 nya skolbarn, utan att ha en möjlighet att förbereda sig.

– Vi kommer inte att kunna driva asylboenden i egen regi fullt ut. Det blir allt för stort och omfattande - men en viss del egna asylboenden vill vi absolut få möjlighet att driva, säger Fredrik Bengtsson.

Att enbart ha egna asylboenden ger inte en tillräcklig flexibilitet, menar han.

– Det handlar om att vårda skattemedel.

– Vi vet av erfarenhet att antalet asylsökande går upp och ner. Risken är att man bygger på sig väldigt stora kostnader framöver, för boenden som inte används fullt ut.

– Det gäller att hitta balansen mellan egna boenden där man vet om att man kan ha en beläggning över lång tid framöver, och sedan kompletterar man med mer kortsiktiga lösningar, som man kan gå in och ut i.

– Vi har inte rätt att driva egna boenden så som regelverket ser ut i dag.

– Skulle man göra den här lösningen bygger det på dialog med kommunerna, säger Bengtsson och talar om att sondera terrängen och höra vilka kommuner som kan tänka sig att jobba långsiktigt med frågan.

– Då skulle man, utifrån kommunernas synvinkel, kunna presentera en rad fördelar: att vi kommer att finnas på den här orten under lång tid, det kommer att innebära så här många arbetstillfällen och de här intäkterna.

– Jag tror att nyckeln är att vi måste börja vända bilden av att människor som kommer hit är bördor och kostnader, säger Fredrik Bengtsson.

Många av flyktingarna från Syrien har en akademisk utbildning, framhåller han. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det handlar om asyl, behov av skydd, oavsett utbildningsbakgrund.

– Vi har genom vår prognos visat att de kommande åren kommer det att komma väldigt många till Sverige, och väldigt många kommer att beviljas uppehållstillstånd. Då måste landet Sverige börja förbereda sig genom att bygga bostäder och fundera på utbildning. Hur möter vi det kommande behovet? Det är i slutändan en politisk fråga.

Det finns det en politisk diskussion om ekonomiska incitament: att kommuner som inte tar ett ansvar kommer att få betala till de kommuner som gör det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om