Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Midsommaren tjuvstartade i Folkparken

På torsdagsförmiddagen firades återigen traditionell midsommar för de yngre i Folkparken – något som KFUM arrangerat under många år. Stången kläddes och restes och så dansades det förstås, enligt konstens alla regler.

Det var som vanligt många som passade på att dansa runt stången redan på torsdagsförmiddagen.

Det var som vanligt många som passade på att dansa runt stången redan på torsdagsförmiddagen.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2023-06-23 08:00

Det är torsdagsförmiddag i Folkparken och här förbereds för ett tidigt midsommarfirande. En stång har lagts fram på bänkarna för att smyckas med lövat ris och en mängd sommarblommor som står redo. Alltfler barn från fritor och förskolor strömmar till och personalen från arrangerande KFUM hjälper till så det blir en tät, fin stång.

undefined
Rosor, gladiolus och andra vackra blommor fick pryda stången.

Här finns bland annat nioåriga Feline Tegnér som är på plats med mamma, pappa och två lillasystrar. Vi frågar vad hon tycker om midsommar och det visar sig att hon uppskattar denna högtid.

– Det är roligt att plocka blommor och dansa runt stången, vi var här i Folkparken förra året också, säger hon innan hon jagar ikapp tvååriga lillasystern Bella som hittat lite lövat ris och gärna vill hjälpa till.

undefined
Feline Tegnér, nio år med lillasyster Bella (två år) tycker om midsommar med all dans och blommor.

Michael Höggren är verksamhetskoordinator på KFUM Norrköping och berättar om midsommardansen i Folkparken.

– Vi har arrangerat det här ganska många år nu, jag kan inte säga exakt när vi började. Nu kör vi ett traditionellt firande idag med dans runt stången och efteråt serveras det tårta till alla som vill ha, säger Michael Höggren.

– Sedan har vi ett firande även i morgon på själva midsommar med lotterier och dans vid lunchtid.

undefined
Michael Höggren,verksamhetskoordinator på KFUM Norrköping samt Maja Dusén som stod för komp och sång.

För musiken står Maja Dusén som är med för första året men det gäller minsann inte för lekledaren Susanne Ekman som har rutin på denna aktivitet.

– Jag har hållit i det här massor av år, jag minns inte riktigt men sedan 1990-talet någon gång, säger hon.

Är det något speciellt man bör tänka på som lekledare för en midsommardans?

– Man får se till att hålla ordning på alla ringarna när det är så många som är med och dansar, det är det svåraste, hävdar Susanne Ekman.

undefined
När stången var klädd bars den fram till platsen där dansen skulle ske under överseende av lekledaren Susanne Ekman (till vänster).

Så är stången klädd och ett hål är grävt för att sänka ned den i. Den bärs till sin rätta plats av KFUM:s funktionärer som sedan reser den: Midsommarstången är på plats.

Mycket riktigt är det ett visst sjå att få ordning på ringarna när det är så många som samlas vid stången för att delta. Till slut blir det fyra ringar även om den yttersta kanske inte riktigt räcker hela vägen runt. 

undefined
"Än slank han hit och än slank han hit, och än slank han ner i diket".

Musiken kan börja och det blir förstås en lång rad midsommarklassiker som "Räven raskar", "Jungfru skär" och alla dom andra. Dansen går och både gammal och ung verkar ha riktigt roligt. Blir man lite törstig i solljuset så är det ingen fara, det väntar saft och tårta efteråt.

Vi önskar alla en glad midsommar.

Karta: Folkparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!