Messing kastar loss
Med ett någorlunda välriktat, symboliskt kast med trossen så invigde statsrådet Ulrica Messing Sjöfartsverkets nya lokaler i gamla Lithografen på Östra promenaden 7.- Äntligen slut på ökenvandringen efter verksamhet på 4-5 olika ställen, sa Jan Olof Selén, generaldirektören.
Sjöfartsverket hade hittat på en lite annorlunda invigningsritual åt infrastrukturminister Ulrica Messing. Hon fick kasta loss från en låtsaspollare. Ingen bandklippning och ingen landshövding. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Nu har de i alla fall fått nyrenoverade och galanta arbetslokaler, invigda av Ulrica Messing som kommit resande med tåg.
- I rätt tid, sa sjöfartschefen.
Vad han nu kunde mena med det.
Ulrica Messing är inte bara sjöfartsminister, hon är också ansvarig minister för vägar, järnvägar och flyg. Om några veckor ska hon berätta vad hon ska göra med 364 miljarder kronor. Visserligen på tolv år, men i alla fall. Det är ungefär halva statsbudgeten, på ett år alltså.
Alldeles otänkbart är det inte att Ostlänken, den nya järnvägen genom Östergötland, får en gynnsammare plats i kön när propositionen läggs.
Alla försök att lura av henne ett besked på den punkten var dessvärre förgäves.
101 miljarder ska det byggas nya järnvägar för, det vet vi.
- Vi diskuterar med miljöpartiet och vänsterpartiet om detta, säger ministern och hennes läppar äro förseglade.
Rakare besked
Rakare besked blir det när vi vidarebefordrar kritiken från Norrköpings hamnchef Bengt-Erik Bengtsson mot Sjöfartsverkets lotsmonopol.
- Det är inte aktuellt att ändra.
- Det skulle bli dyrare, tillägger Jan Olof Selén, generaldirektören.
- Sänkta farledsavgifter innebär sänkta kostnader för rederierna, säger han.
Att lotsavgifterna höjs och att detta drabbar Norrköpings hamn mer än kusthamnarna ser han i varje fall inte som en fråga för Sjöfartsverket att rätta till. Minister Messing har heller inga planer på detta att plocka fram ut portföljen.
En dag som denna lade hon förstås tyngdpunkten på sjöfartens betydelse.
- 90 procent av all export går till någon del på sjön, visste hon att berätta.
Vem kunde tro det?
EU-samarbetet
Hon tog också upp en del om EU-samarbetet. Att det inte är helt lätt att förklara detta med isklassning för grekerna. Att sjösäkerheten inte bara handlar om dubbla eller tredubbla skrov utan också om arbetsmiljö och utbildade, utvilade besättningar.
Värnar miljön
- Sjöfarten väntas bli fördubblad på tio år och jag vill bejaka den utvecklingen men också se till att vi värnar miljön, sa Ulrica Messing.
Hon och vi andra fick sedan titta på sjötrafiken i Östersjön, i just detta nu, i form av en ryslig massa blåa prickar. AIS (automatiskt identifikationssystem) finns (ska finnas) på varje fartyg för att ge andra fartyg uppgift om destination, hastighet, identitet mm.
- Det innebär att man kan se runt hörnet, upptäcka andra fartyg tidigare än med radar, berättar Ulf Lejdebrink som jobbar med sånt på verket.
- Man kan dessutom i efterhand se hur båtarna rört sig vid exempelvis haveriutredningar.
Däremot fungerar det inte som något slags centralt sjöbevakningssystem, typ flygledartorn, i Lithografen.
- Den som finns där ute på fartygen är bäst på att bedöma situationen, säger Johan Fransson, sjösäkerhetsdirektören.