Mer till Campus
Linköpings Universitet gör nu en ytterligare satsning på Campus Norrköping.10 milj extra ska anslås till forskning. Viss utbildning ska också byggas ut.Rektor Mille Millnert räknar med, att antalet studenter i Norrköping inom några år ska ha ökat från dagens ca 5.500 till kanske uppemot 6.500.
Om några år kan Campus Norrköping ha 6 500 studenter. Foto: Ola Axman/arkiv
Foto:
Det mest handfasta ingreppet är att de båda institutionerna ITUF (tematisk utbildning och forskning) och IVV (vård och välfärd) slås samman till en ny institutionsbjässe med bortemot 300 anställda.
Mellan de båda finns kopplingar inom olika ämnesområden, som man nu fullt ut kommer att kunna slå mynt av. Den nya institutionen, som ännu inte fått något namn, blir en av de största på universitetet.
Bättre balans
Ett primärt syfte med organisationsförändringarna är att få till bättre balans mellan utbildning och forskning. Inom ramen för den nya, stora institutionen ska socionomutbildningen byggas ut, med nya utbildningsplatser. Det var ju annars just den utbildningen som för ett år sedan, efter mycken möda och besvär, till slut räddades kvar i Norrköping.
Socionomprogrammet hamnar nu i en, som det uttrycks, mer forskningstät miljö. Det bör vidare kunna framgångsrikt samarbeta med arbetsterapeututbildningen, som från år 2007 flyttas över till Norrköping från Linköping.
En mycket tung komponent i satsningen är de 10 miljoner i forskningspengar, som ska tillföras Campus Norrköping. I professorer räknat kan det betyda fem stycken - och rentav lite drygt det, enligt rektor Millnert. Dessa professorer kommer sedan också att samla forskargrupper och annan personal runt sig. Exakt hur dessa forskningspengar kommer att fördelas återstår dock att se.
Stort intresse
Framtiden ser ljus ut också därigenom, att intresset från samhällets sida är stort för flera av forskningsområdena - som t ex etnicitet samt vård och omsorg. Det intresset lär också komma att generera pengar till nya verksamheter.
Campusrådets ordförande Christer Knuthammar är nöjd med propåerna från universitetsledningen:
- Genom bland annat stödet till forskningen har Campus Norrköping idag ett samarbete med omvärlden, som är tämligen unikt. Här ger nu också universitetet ett konkret gensvar på omvärldens satsningar.
Rektor Millnert räknar därtill med mer statliga pengar framöver. Bland annat ska, har redan aviserats, fakultetsanslagen räknas upp.
Omflyttning
Andra organisatoriska förändringar, som ligger i förslaget, är att Miljö & Klimat ska knytas till Tema Vatten och utbildningarna inom Kultur samhälle media till ISAK (institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur).
Samordningarna ska ge effektivitetsvinster, och det är Millnerts förhoppning att de ska kunna träda i kraft vid årsskiftet. En liknande genomgång av universitetets organisation i Linköping ska sedan ta vid.
När det nya träder i kraft lär det bli en viss omflyttning inom befintliga lokaler för Campus Norrköping. Här finns också den tilltänkta utbyggnaden i Kåkenhus, ner mot Skvallertorget, att laborera med. Även den kommer in i lokalresonemangen, försäkrar universitetsdirektör Curt Karlsson.
Som ett resultat av omorganiseringarna och nysatsningarna ska forskningsnivån på Campus Norrköping kunna höjas något snäpp till.
- Redan idag har vi flera forskargrupper i internationell toppklass, säger Millnert. Men jag skulle bli besviken om vi inte, när det här nya har kommit igång, har elitforskning på varenda institution.
Hur blir det?
Han ser fram emot mer forskningspengar, fler utbildningsplatser. Fast sedan hänger det ju förstås på, hur utvecklingen blir. Om forskningen blir framgångsrik - och om de nya studenterna söker sig till Campus Norrköping.
Men Campus Norrköping är, säger Millnert, attraktivt bland studenter. Även när det gäller antalet sökande till civilingenjörsprogrammet "är vi på väg att återhämta oss". Där har sökandeintresset ju minskat på senare år - men nu, just till denna höst, åter ökat.
Det vill Mille Millnert gärna se som ett trendbrott. Han är också, enligt vad han själv säger, en optimistisk natur.
<span class=Rub1>Mattias Ottosson är nöjd
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
- Det här visar att universitetet tror på Campus Norrköping, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson i en kommentar.</B>
- Det är ett bra förslag som visar, att Linköpings Universitet tar samverkan med samhället och näringslivet på allvar.
- Campus Norrköping är en viktig beståndsdel för Norrköping, och är viktigt för att pressa tillbaka arbetslösheten, säger Ottosson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!