Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer rättvisa än jul

NORRKÖPING
Så mycket julstämning var det kanske inte på julmarknaden i Arbetets museum i lördags. Däremot stod rättvisan i centrum hela dagen. Det bjöds på rättvisemärkt kaffe och vid modevisningen visades rättvisa kläder upp. Allt för att ge tips om hur man kan bidra till att göra världen lite mer rättvis.

Martin Karlsson  (t v) och kompisen Kristoffer Lövgren tillverkar bilar av sardinburkar och kapsyler i Skräpverksta’n.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Martin Karlsson (t v) och kompisen Kristoffer Lövgren tillverkar bilar av sardinburkar och kapsyler i Skräpverksta’n. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-11-25 00:00
Rättvis julmarknad var alltså temat för dagen i Arbetets museum under lördagen. När Folkbladet vandrar runt i det stora huset märks temat av på varje våningsplan. I ett rum diskuteras rättvis handel, i ett annat hålls ett seminarium om mat, miljö och rättvisa.

<b>Skräpverkstad</b>
I skräpverkstan sitter flera barn och även en del vuxna och tillverkar saker av sådant som annars skulle ha slängts. Ett nytt sätt att ta tillvara sopor på.
- Vi har haft skräpverkstad här under bland annat höstlovet och det har varit mycket populärt, berättar Anneli Egelin som hjälper de intresserade i verkstan.
Hon har samlat in sådant som kollegorna på Arbetets museum egentligen skulle ha kastat. Här finns spännande konservburkar, kapsyler och diverse annat smått och gott som går att använda. Det man får stå för själv är den egna fantasin.

<b>Vill bygga slott</b>
- Jag ska göra ett slott, förklarar Petter Engvall, och ger sin pappa order om att klippa en dörr i plåtburken som tidigare förvarat smörgåsgurka.
Martin Karlsson och Kristoffer Lövgren sitter djupt försjunkna vid ett bord och tillverkar bilar av gamla sardinburkar och kapsyler.

<b>Brasilianskt te</b>
Nere i Laxholmskällaren visar ett antal organisationer upp sig. Vid ett av borden sitter Christian Ståhl från Söderköping. Han representerar föreningen MST, som är en folkrörelse i Latinamerika, och då främst i Brasilien, för de jordlösa lantarbetarna.
- Jag har läst många artiklar om situationen i Latinamerika och blev intresserad på så sätt, säger han.
På bordet framför honom står en stor keramikbägare med ett slags te i.
- I Brasilien brukar man dricka te ur en sådan här bägare med hjälp av en pipa. Bägaren skickas runt bland dem som vill ha. Det är en slags social grej, förklarar han.

<b>Mexikanskt kaffe</b>
Amanda Söderlund och Nicklas Änsth säljer rättvisemärkt kaffe från kooperativet Mut Vitz i Chiapas i Mexiko.
- Vi är en ideell förening som importerar detta kaffe och säljer det i Sverige. De som arbetar på dessa kaffeplantager har betydligt bättre arbetsvillkor än andra arbetare, säger hon.
Föreningen startade efter en kurs på Färnebo folkhögskola då de fick höra talas om kooperativet och kaffet. Frågan om kaffet smakar bra har hon svårt att svara på.
- Jag dricker egentligen inte så mycket kaffe, erkänner Amanda Söderlund.
Under kvällen böjds det sedan på filmvisning, föredrag, bildvisning, uppvisning med kampsporten Capoeira, körsång och mycket mer. Allt med temat rättvisa förstås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!