Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer elevdemokrati - det är tidens melodi

Det är starkt tryck av sökande till gymnasierna i kommunen. Några problem med rekryteringen är det inte.
Det ska också satsas på mera elevdemokrati under det nya läsår, som nu inleds.

NORRKÖPING2005-08-12 06:00
- Vi har fler elever än någonsin, säger De Geer-gymnasiets rektor Lars Blomgren. Vi är väldigt glada, vi kommer att få en kanonstart.
Han räknar upp: 66 nya elever på natur/samhälls-programmet, 28 på naturvetenskapliga, 34 på estetiska, 60 på hotell- och restaurang. Idel ökningar, som mer än uppväger det som man tappat på samhällsprogrammet - där man trots de 110 nya platserna nu minskar med en klass. Ca 1.130 elever lyder nya rekordsiffran för De Geer som helhet på.
- Vi kan aldrig bli för många, vi har plats för allihop, säger Blomgren. Vi har också hittat bra lösningar, ingen ska komma i kläm.

Mer demokrati
Helt i enlighet med Norrköpings kommuns önskemål ska De Geer också satsa hårt på att utvidga elevdemokratin. Ett förslag till fortsatt inriktning ska nu fram på kort tid, och enligt Blomgren är det fullt möjligt att den framtida skolstyrelsen får elevmajoritet.
På Hagagymnasiet är det också överfullt, uppger Åsa Ridne, rektor där liksom även för Floristgymnasiet och Marielundsgymnasiet (individuella programmet).
- Särskilt mot natur/samhälle har vi väldigt stort söktryck. Föräldrar ringer och är olyckliga över, att deras barn inte kommit in här.
Även på Haga ska det satsas på demokratin. Inom ramen för sina studieplaner ska eleverna kunna läsa en kurs om elevdemokrati, och för den har intresset också visat sig vara stort.

Större kullar
Peter Gustafsson, sekreterare på gymnasieintagningen, säger att elevkullarna till gymnasieskolorna nu blir större varje år för att nå sin topp till år 2007. Det är det tidiga 90-talets babyboom, som då kulminerar.
- Men kommunen anpassar sin skolorganisation efter det, och det tycker jag också att man gör på ett bra sätt.
Någon ny fristående gymnasieskola finns inte i år, däremot har John Bauer-gymnasiet byggt på med ett friskvårdsprogram.

Profiler
Men det har haft sin inverkan för de kommunala gymnasieskolorna, att Kunskapsgymnasiet från och med det här läsåret inrättat profiler på både natur- och samhällsprogrammet. Därmed har de med ens fyllt sina platser där, vilket de inte gjort tidigare.
Detta har, säger Peter Gustafsson, medfört viss avtappning för samhällsprogrammen på kommunens egna gymnasieskolor. Det är det som nu märks inte minst på De Geer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om