Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mellan myt och sanning

LINKÖPING
I dag öppnar en utställning om reggaemetropolen Skärblacka
I dag, när reggaemetropolen Skärblacka dansar och ler, öppnar en utställning om bruksorten.
- Fyra flygfoton, en yxa och en dolk var vad som fanns om Skärblacka på länsmuseet. Vi tyckte att orten var dåligt representerad, säger Aldis Ellertsdottir.

Skärblacka sitter som ett utropstecken på reggaekartan. Men på  Östergötlands länsmuseum fanns bara en dolk, en yxa och några flygfoton från den lilla bruksorten vid Glan. Därför gjorde sex elever på Norrköpings konstskola en utställning reggaemetreopolen. Från vänster: Magnus Hedman, Ingemo Rylander, Jenny Hagman, Aldis Ellertsdottir och Tova Saverstam. Även konsteleven Zlatan Filopovic har deltagit, men han var inte med när fotot togs.
FOTO: JANNE FORSBY

Skärblacka sitter som ett utropstecken på reggaekartan. Men på Östergötlands länsmuseum fanns bara en dolk, en yxa och några flygfoton från den lilla bruksorten vid Glan. Därför gjorde sex elever på Norrköpings konstskola en utställning reggaemetreopolen. Från vänster: Magnus Hedman, Ingemo Rylander, Jenny Hagman, Aldis Ellertsdottir och Tova Saverstam. Även konsteleven Zlatan Filopovic har deltagit, men han var inte med när fotot togs. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-05-11 00:00
Hon är konststuderande på Norrköpings konstskola och en av de totalt sex elever som skapat utställningen "I and I" för Östergötlands länsmuseum i Linköping.
- Skärblacka är en intressant bruksort som också är Sveriges reggaetätaste ort. Och det finns något utopiskt över Blacka musik, där alla umgås över klass-, ursprungs- och generationsgränser, fortsätter Aldis Ellertsdottir.
Utställningen är resultatet av ett utbildningsprojekt där konsteleverna skulle utforska muséets samlingar och diskutera muséets kulturhistoriska roll.

<b>Benknotor</b>
Konsteleverna tar sin utgångspunkt i Skärblacka, strategiskt placeradmellan Linköpng och Norrköping, och m glimten i ögat ifrågasätts museet som institution. Besökaren ska inte vara säkerpå om det som visas är fakta eller fiktion, myt eller sanning.
- Det här är inte kritik mot något museum, utan snarare en lek med museets traditionella berättelser som kan inspirera till en diskussion om museets roll, säger Johan Malmström, lärare på Norrköpings konstskola.
I en museimonter ligger benknotor som enligt montertexten sannolikt ska ha tillhört reggaeikonen Bob Marley och hittats vid Jeriko strax utanför Skärblacka.
- Konst behöver inte alltid vara allvarlig. Det går att vara seriös och ha ett budskap även om humor finns med. Och jag tror att besökaren får sig en tankeställare, säger Tova Saverstam, konstelev.

<b>Mycket videofilmer</b>
Trots att konsteleverna är inriktade på skulptur består utställningen främst av videofilmer, bland annat en musikvideo med fyra tioåriga pojkar i bandet Zen Zou men också intervjuer med boende i Skärblacka. De handlar förstås om musikens betydelse för avfolkningsorten, om varför reggaen fick sitt starka fäste, men också om pappersbruket.
- Genom musiken skapas en ny och levande identitet. Vi har egentligen bara skrapat på ytan. Vi skulle kunna göra så mycket mer på det här temat, säger Johan Malmström.
Uttrycket "I and I" är hämtat från rastakulturen och betyder "vi" eller "jag och Gud". Men att utställningen öppnar i dag, den 11 maj - på Bob Marleys dödsdag är en lycklig slump.
- Bob Marleys ande vilar väl över projektet, skrattar Johan Malmström.
När Folkbladet besökte de vernissagepirriga konsteleverna i museet kom de direkt från i Skärblacka, men på vägen till Linköping brakade bilen ihop. De fick åka med en portugisisk lastbilschaufför till Mörtlösa-rondellen och forsatte lifta med en personbil. I den tappade de fjärrkontrollen till museivideon som Folkbladet lovade att hjälpa till att efterlysa. Myt eller verklighet? Det är frågan.
Utställningen pågår en vecka, till den 19 maj.


<span class=rub>I dag hyllas reggaekungen med konsert</span>

<span class=ing>SKÄRBLACKA
I dag är det på dagen 21 år sedan Bob Marley dog.
Reggaekungen hedras traditionsenligt i Skärblacka Folkets hus med musik i baktakt.</span>

Huvudattraktion på årets Marley Memorial är Papa Dee med Rock Steady Revue.
- Vi tar ofta artister från Jamaica, men det är kul med en stor svensk reggaeartist. Och vi fick honom till ett ganska bra pris, säger Anna Nerman i föreningen Blacka Musik.
Men Papa Dee, eller Daniel Wahlgren, som han egentligen heter, kommer inte för att spela de listlåtar som gjort honom mest känd.
I stället kommer han med projektet Rock Steady Revue, där han botaniserar i den västindiska rocksteadyn.

<b>Kalle Baah förstås med...</b>
Givetvis spelar Kalle Baah, som lördagen efter Marleys död 1981 grundlade Memorialtraditionen. Bandet släpade då ut instrument och förstärkare på gräsmattan på till kollektivhuset där där de bodde för att hålla en spontan minneskonsert.
I år spelar även skärblackabanden Riddim Section, One Vibe, Asca, Dj Fernie och Ital Dracula Inc.
Musikfesten drar igång utomhus på eftermiddagen och pågår till klockan 01.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om