Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medlemsflykten står kyrkan dyrt

NORRKÖPING: Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar. Samtidigt vänder sig allt fler till kyrkan för att få hjälp när jobbiga situationer uppstår i livet.

Kristina Dzaic, från Hedvigs församling, och Lars-Ove Pettersson-Stening, från Svenska kyrkan i Norrköping, diskuterar flykten av medlemmar från kyrkan.	Foto: Henrik Witt

Kristina Dzaic, från Hedvigs församling, och Lars-Ove Pettersson-Stening, från Svenska kyrkan i Norrköping, diskuterar flykten av medlemmar från kyrkan. Foto: Henrik Witt

Foto:

Norrköping2007-07-20 06:00
Flera gånger i veckan får Svenska kyrkan i Norrköping ta emot personer som behöver hjälp eller bara någon att prata med.
- Det har ökat på sista tiden, säger Kristina Dzaic som jobbar på Hedvigs församlings kansli.
- Speciellt när arbetslösheten slår till är det många som söker sig till oss.
En del av kyrkans arbete handlar om krisarbete. Det är då som Svenska kyrkan får visa vilken stark och bred organisation de är.
- Som till exempel när tsunamin i Thailand slog till fanns en präst där på stört, då ser man konkret vad kyrkan gör, säger Kristina Dzaic.
Hon berättar att efter sådana krissituationen brukar medlemsantalet öka.

Ekonomiska problem
Trots att allt fler och fler använder kyrkan som stöttepelare fortsätter Svenska kyrkan att förlora medlemmar. Under 2006 gick 726 Norrköpingsbor ur Svenska kyrkan, bara 51 personer blev nya medlemmar.
År 2000 gick Svenska kyrkan och staten skilda vägar. Sedan dess har närmare en halv miljon svenskar begärt utträde.
Lars-Ove Pettersson-Stening har arbetat för Svenska kyrkan i Norrköpings kyrkliga samfällighet i många år. Han berättar att Svenska kyrkan i Norrköping förlorar mellan en halv och en procent medlemmar varje år. Det betyder ett inkomstbortfall med mellan två och tre miljoner kronor. Just nu utreds hur kyrkan ska klara av de ekonomiska problem som medlemsraset resulterar i.
- Vår stora utgift är vår personal, så det är där vi ser över möjligheterna att spara. I vår samfällighet har vi ännu inte behövt säga upp någon, men det blir allt oftare så att det inte tillsätts någon ny om en tjänst är vakant.

Färre församlingar
I första hand är det servicepersonal man sparar in på. Konkret handlar det om att minska antalet församlingar. Just nu ser man över möjligheterna att slå ihop S:t Johannes, Styrstads och Tingstads församling till en. Detta kommer inte betyda några större förändringar för församlingarnas medlemmar.
- Nej, i princip inte, säger Lars-Ove Pettersson-Stening, själva kyrkorna kommer finnas kvar.
Han och Kristina Dzaic räknar upp de tre vanligaste anledningarna till att folk säger upp sitt medlemskap.
- För det första handlar det om pengar för många, sen finns de personer som varit dubbelanslutna, det vill säga medlemmar i både Svenska kyrkan och en frikyrka som väljer att gå ur och så finns det dem som går ut av ideologiska skäl.
Skräckscenariot som ett fortsatt medlemsras kan leda till är en fattig kyrka som inte kan hjälpa de personer som behöver stöd när det krisar.
Skiljer på rättigheter
Norrköpings kyrkliga samfällighet har 87 686 medlemmar i Svenska kyrkan och 31 030 icke-medlemmar.
Vill du bli döpt eller döpa ditt barn går det bra om en av er blir medlem.
Icke medlemmar kan vigas i Svenska kyrkans ordning, om det finns särskilda skäl. Då tas en avgift ut.
Den som inte är medlem i Svenska kyrkan blir begravd på en allmän kyrkogård eller särskild gravplats, i hemförsamlingen eller på annan plats.
Medlemmar i Svenska kyrkan har rätt till begravningsceremoni enligt Svenska kyrkans ordning, med präst och i en kyrka. Den som inte är medlem i Svenska kyrkan har inte automatiskt den rätten.

Kyrkoskatten för Norrköpingsborna är 0,92 procent av inkomsten. Med en årsinkomst på 100 000 blir det 920 kronor om året i medlemsavgift.
Begravningsavgiften är obligatoriskt för alla att betala, den är 0,20 procent av inkomsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om