Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medlemsavgiften han får betala - mot sin vilja

NORRKÖPING
Rodney Lobos tillhör en grupp svenskar som överraskades när den förtryckta deklarationsblanketten kom. Han skulle betala en avgift till romersk-katolska kyrkan.
Mellan 500 och 1 000 personer har hört av sig till Katolska biskopsämbetet i Stockholm och protesterat mot avgiften.

Rodney Lobos protesterar mot att han måste betala avgift till romersk-katolska kyrkan via skattsedeln.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Rodney Lobos protesterar mot att han måste betala avgift till romersk-katolska kyrkan via skattsedeln. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-04-12 00:00
En av dem är Rodney Lobos i Norrköping.
- Jag döptes i den katolska kyrkan i Chile som barn. Jag har inte haft kontakt med kyrkan sedan jag kom till Sverige. Detsamma gäller hela min familj. Mina föräldrar och fyra av mina systrar har påförts avgiften. Min fru och en syster har inte fått någon avgift trots att även de är döpta i den katolska kyrkan.
Avgiften är en procent av den beskattningsbara inkomsten. För Rodneys del blir det 2 500 kronor.

<b>Dop medlemskap</b>
- Vi följer den katolska kyrkans lag, säger kyrkoherde Janusz Biziolek i Sankta Birgitta katolska församling i Norrköping. Enligt den blir man medlem i kyrkan genom dopet och förpliktad att betala en avgift till sin kyrka. Det har ingen betydelse i vilket land man är döpt, kyrkan är världsomfattande och medlemskapet följer med då man flyttar.
- Katolska kyrkan är gammalmodig och har dålig kontroll, tycker Rodney Lobos. Om det vore konsekvent skulle hela vår familj vara med, alla är döpta i katolska kyrkan i Chile.
- Jag har talat med Biskopsämbetet och förklarat att jag aldrig gett mitt medgivande till kyrkoavgift. Jag har ringt till Skatteverket som sagt att de följer den medlemslista kyrkan lämnat. På biskopsämbetet förklarade de att jag kan söka dispens eller begära utträde. I år måste jag dock betala, dispens eller utträde gäller inte förrän kommande år.

<b>Församlingen</b>
Kyrkoherde Biziolek har fått sju samtal från missnöjda personer. Församlingen har omkring 1 500 medlemmar.
- Tyvärr har det uppstått fel då vi gjorde våra listor. Vi ber om ursäkt för detta. Protestanter har ibland blivit katoliker. Det kan handla om någon som varit gift med en katolik eller på något annat sätt haft kontakt med katolska kyrkan.
- Men personer som är döpta i kyrkan i ett annat land och flyttat hit räknas som medlemmar om de inte begärt utträde. När föräldrarna valde att döpa barnen förband de sig också att uppfostra barnen enligt katolsk tro.

<b>Kan rättas</b>
Biziolek säger att det går bra att begära utträde eller dispens. Den som kommit helt fel ska förstås ha rättelse. Den som hör av sig till kyrkan, till församlingen eller biskopsämbetet, före 30 juni, har möjlighet få bort kyrkoavgiften i den slutliga taxeringen för 2001.
- Vi ger dispenser till dem som har svårt betala och vi begär ingen förklaring varför. Jag vill dock uppmana dem som vill lämna kyrkan att tänka sig noga för. Jag har exempelvis tvingats neka begravning i ett par fall därför att den döde utträtt ur den katolska kyrkan. Släktingarna ville ha katolsk begravning. Men jag måste respektera den dödes önskan att inte vara med i församlingen.

<b>Stadgar</b>
Svenska kyrkan har rätt ta ut avgift via skattsedeln. Detta hänger kvar sedan statskyrkotiden.
Regeringen har velat ge andra trossamfund samma möjlighet. Svenska missionsförbundet, Svenska alliansmisssionen, Svenska baptistsamfundet, Nybygget- kristen samverkan, Frälsningsarmén och Metodistkyrkan i Sverige har rätt ta ut avgiften via skattsedeln.
De sex frikyrkorna har valt att hämta in skriftliga samtycken från dem som accepterat att betala avgift via skattsedeln. Romersk-katolska kyrkan har i sina stadgar skrivit in att avgiften ska betalas via skatten.
- Under 1999 skickade vi ut information till alla katoliker om att kyrkoavgiften skulle tas ut via skattsedeln från och med taxeringen 2001, säger Biziolek. Som katoliker betraktar vi alla döpta i kyrkan och som inte begärt utträde. Ingen verkar då ha brytt sig om informationen. Nu får vi i stället hårda reaktioner från personer som anser sig felaktigt drabbade.
- Jag tycker kyrkan handlar helt fel, säger Rodney Lobos. Jag har aldrig gett något medgivande till att betala kyrkoavgift till katolska kyrkan. Jag har talat med kulturdepartementet. Sättet att i stadgarna lägga in om medlemsavgiften är lagligt. Skattemyndigheten måste följa de medlemslistor kyrkan lämnat. Ändringar i medlemsregistret måste göras av kyrkan. Jag kan inte själv ändra hos Skattemyndigheten.
Möjlighet att förändra felaktigheter i deklarationen finns hela tiden fram till dess den slutliga taxeringen för inkomståret 2001 fastställs, enligt skattemyndigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om