Medeltid mitt i Norrköping
Riddarsvärd, medeltida musik, tovade tossor, brända mandlar och ett myller av folk framför S:t Olai kyrka. För andra året i rad anordnades i helgen Norrköpings medeltidsmarknad.
Som alvprinsen Legolas med lång ljus fläta och enkla effektfulla kläder i vitt, svart och rött såg Gunnar Holmström från föreningen Rost i Linköping ut när han svingade sitt långa blanka svärd. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Jag är Birger Jarl, den störste östgöten av dem alla. Mattias Ottosson (kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, reds anm.) kan slänga sig i väggen! dundrade landshövdingen och sträckte fram sin hand med en ring med en jättestor röd sten på.
- Kyss min ring! uppmanade han för att därefter falla ur rollen som den store Birger Jarl och i stället fråga var kaffet fanns.
Riddargrejer
På plats på marknaden fanns Cici och Gunnar Schullström från Linköpings medeltidsförening, med egentillverkade rustningar.
Jesper Christensen, 6, fick prova en stor riddarhjälm.
- Jag ser inget! sa han med halva huvudet inne i hjälmen.
Därefter fick han känna på hur tung en ringbrynja är och sticka in handen i en riddarhandske. Spännande för en riddarintresserad knatte.
Som Legolas med svärd
Som alvprinsen Legolas med lång ljus fläta och enkla effektfulla kläder i vitt, svart och rött såg Gunnar Holmström från idrottsföreningen Rost i Linköping ut. Han svingade sitt långa blanka svärd med långsamma och väl avvägda rörelser.
- Vi använder oss av medeltidsteknik, historiskt korrekt, hämtad ur manualer från 1400-talet. Vi tränar fyra dagar i veckan. Det är en bra träningsform. Det är udda, man är lite unik när man håller på med det här, sa han och berättade att det finns fem-sex föreningar i Sverige som håller på med samma vapenteknik.
Spännande tid
Johan Lamberth, präst i Tingstad-Navestad, och marknadsansvarig, tror att medeltidsmarknaden i Norrköping kommer att återkomma. Det här var andra året den anordnades.
- Vi får god respons. Folk säger "Oh, vad roligt det är att ni inte har vanliga marknadsknallar". Det är mycket hantverk och utvalda handlare. Vi vill inte ha "made in Taiwan".
- Det är en spännande tid, medeltiden. Det finns så mycket fördomar om medeltiden. När vi gick i skolan fick vi lära oss att medeltidel var mörker, svält och pest, säger Johan Lamberth.
Internationellt
Men i själva verket var det här en tid då kyrkan och klostren förde in kryddor, medicin och musik, och ungdomar reste till Frankrike och Italien för att studera, menar han.
- Det var ett internationellt utbyte som vi inte sett före EU, med latinet som gemensamt språk, och en gemensam valuta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!