Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag om mobilt akutpsykiatriskt team blir verklighet

Den 20 juli 2018 förlorade Eva Christensson och Jörgen Andersson sin son, då han sköts till döds av en polis vid ett handräckningsärende. Nu har ett mobilt akutpsykiatriskt team startat – som ett resultat av ett medborgarförslag från föräldrarna.

Eva Christensson och Jörgen Andersson, föräldrar till Joakim Andersson som sköts till döds vid ett handräckningsärende, är glada att deras förslag nu blir verklighet ."Det är ett steg i rätt riktning", säger Jörgen.

Eva Christensson och Jörgen Andersson, föräldrar till Joakim Andersson som sköts till döds vid ett handräckningsärende, är glada att deras förslag nu blir verklighet ."Det är ett steg i rätt riktning", säger Jörgen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-10-06 08:00

Joakim Andersson blev 29 år. Han levde med psykisk ohälsa och den här natten 2018 hade föräldrarna ringt till vården eftersom de var oroliga för sin sons hälsa, att han kanske hade fått en psykos. En läkare skulle därför besöka Joakim, och hade enligt rutinen för så kallade handräckningsärenden med sig två poliser. Det gick dock fruktansvärt fel. Joakim kom emot polisen med vad som såg ut att vara en kniv, och polisen agerade i nödvärn och sköt honom i bröstet.

Efter tragedin satt Jörgen och googlade och hittade att det i Stockholm finns särskilda ambulanser som är bemannade med specialistsjuksköterskor inom psykiatrin, och som rycker ut när SOS Alarm tar emot larm om psykisk ohälsa.

– Bryter man benet så får man hjälp av ambulans men bryter man hjärnan, som vi uttryckte det i medborgarförslaget, då kommer polisen och det är risk att man blir skjuten. Vi har sett det här som en solklar verksamhet som ska finnas, lika väl som det finns vanliga ambulanser, säger Jörgen.

2019 lämnade de in ett medborgarförslag till Region Östergötland om att införa mobila akutpsykiatriska team i Östergötland. Pandemin har förlängt processen men i december 2021 beslutade regionstyrelsen att införa förslaget, och den 29 september startade ett pilotprojekt där verksamheten testas i Norrköpings kommun. Senare i höst går ett team igång i Linköping och tanken är att de akutpsykiatriska teamen ska permanentas vid årsskiftet. Verksamheten ska då utvidgas till att även omfatta intillliggande kommuner. 

För Jörgen och Eva är det en stor dag när satsningen presenteras vid en presskonferens på Vrinnevisjukhuset. Eva blir flera gånger känslosam och får tårar i ögonen.

– I första hand är det glädje att vi lyckats med vår föresats, att få en ändring. Det är härligt att vi, vanliga människor, kan skicka in någonting och att det blir en förändring, säger Eva. 

– Det här är något vi har sett fattats. När vår son blev sjuk första gången 2010, då fanns det mobila team. Sen har vi bara sett att den psykiatriska vården blivit sämre och sämre. Att det här finns igen och på ett mera proffsigt sätt, det är en uppgradering.

– Psykiska sjukdomar är ju det som ökar mest i samhället och det finns ett stort mörkertal. Man måste satsa för att det ska funka. Det är ett steg i rätt riktning, säger Jörgen.

Och det är uppenbart att det finns ett stort behov. Redan efter bara 1,5 vecka har teamet åkt på 28 ärenden.

– Det är ett kvitto på att verksamheten behövs, säger Daniel Nahlbom, verksamhetschef på psykiatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Det är svårt att dra några slutsatser efter så kort tid, men det står redan klart att majoriteten av larmen handlar om suicid.

– Det är personer som har ringt 112 och sagt att de har tankar på att inte vilja leva längre. Då skickar de ut oss och vi hinner läsa journalen i bilen. Vi har blivit väl mottagna. Några har vi tagit med tillbaka för bedömning eller inläggning, säger Sanna Ek, specialistsjuksköterska inom psykiatri och en av tio medarbetare i det mobila teamet.

– Det är SOS Alarm som gör en första bedömning om de ska skicka psykiatribilen. Det kan handla om ett krissamtal eller stödsamtal. Är det fråga om att personen tagit en överdos av läkemedel sker utryckningen tillsammans med ambulans, säger Daniel Nahlbom.

Mobila psykiatriska team

Det mobila akutpsykiatriska teamet startar som ett pilotprojekt, finansieringen sker bland annat genom statsbidrag. Medel finns avsatta för att permanenta verksamheten vid årsskiftet.

Samma verksamhet startar i Linköping i slutet av oktober. I Motala finns redan ett mobilt psykiatriskt team, men de jobbar på ett lite annorlunda sätt.

SOS Alarm kan inte ta ställning till om polisen ska bistå sjukvårdspersonal, men polisen kan rådfråga teamet vid ett handräckningsärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!