Det är en strålande septemberdag när Folkbladet besöker Kvillinge Prästgård. Här har Camilla vuxit upp och nu bor hon cirka 500 meter från gården. Ett gammalt garage har förvandlats till bryggeri och där pågår tillverkning av kombucha, jun och syrade grönsaker bland annat. Gemensamt för produkterna hon tillverkar är att de är fermenterade. Fermentering är egentligen en urgammal konserveringsmetod som bygger på att man låter råvaran jäsa.
Första gången Camilla kom i kontakt med kombucha var när hon besökte sin kusin i San José i Kalifornien. Camilla hade fått problem med magen, troligen någon form av IBS, och fick rådet av kusinen att testa hennes hembryggda kombucha.
– Hon hade den här glasburken med en brunaktig vätska i, och som en manet som flyter på ytan. Det bildas en ytkultur som många kallar för svampen. Jag tyckte det såg jätteäckligt ut, men jag ville ju testa allting. Och jag kände ganska snart att jag blev bättre. Så jag tog med en kultur hem och började brygga.
Året var 2012 och det blev början till företaget som Camilla skulle starta två år senare.
– Jag började brygga till kompisar och andra som också hade problem med magen. Samtidigt var jag trött på mitt jobb och när jag blev tvungen att byta tjänst tog jag steget och tog tjänstledigt för att starta eget.
2015 stod det ombyggda garaget/bryggeriet klart och samtidigt fick hon sin första beställning från ett kafé i Norrköping.
– Det kändes fantastiskt att få göra det jag verkligen brinner för, säger Camilla.
Efter ett par år utvecklade hon verksamheten och började syra grönsaker på olika sätt. Bland annat gör hon kimchi, en koreansk variant av surkål.
– Den har ju funnits hur länge som helst men har blivit populär här på senare år.
Du verkar snabb med att snappa upp utländska trender, hur kommer det sig?
– Jag tycker om att nätverka. När jag startade kontaktade jag byggerier i Sverige men också närliggande i Europa och jag har hälsat på byggerier i Berlin och London bland annat.
– Jag tänkte när jag startade att det som är trendigt i USA kommer tio år senare till Sverige, vi tar gärna trenderna därifrån. Nu funderar jag på att göra alkoholhaltig kombucha, det har blivit relativt stort i USA de senaste åren.
Under pandemin har många småskaliga tillverkare haft det tufft, då restauranger och kaféer gick på knäna. Camilla lyckades hitta nya kundgrupper, men har haft en tuff period efter pandemin.
– Jag upplever att folk har varit lite försiktiga, säger hon.
Hon ser ändå ljust på framtiden och särskilt som hon i år fick ett riktigt medaljregn över sig när hon nyligen deltog i Nordic Artisan Food Awards. Tävlingen är öppen för producenter i Norden som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. Camilla tog hem inte mindre än fyra medaljer, ett guld för sin Jun, en honungsbaserad dryck smaksatt med hallon, två silver för sina kombuchas med smak av Älgört och Rosenblad och ett brons för sin syrade rödkål i kategorin mjölksyrade grönsaker.
– Jag har tagit medalj varje år jag tävlat så jag tänkte att nu ska jag inte förvänta mig att det blir medalj igen. Men så klart att det är jättekul att det blev fyra medaljer i år! säger hon.