Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med SON på resa genom tiden

Världsklarinettisten och dirigenten Martin Fröst står bakom en spännande urpremiär tillsammans med SON i höst.

Världspremiär. Karin Veres, vd och konstnärlig ledare för SON, är glad över samarbetet med klarinettisten och dirigenten Martin Fröst. I höst är det urpremiär för verket Genesis.

Världspremiär. Karin Veres, vd och konstnärlig ledare för SON, är glad över samarbetet med klarinettisten och dirigenten Martin Fröst. I höst är det urpremiär för verket Genesis.

Foto: Olof Ohlsson

NORRKÖPING2015-05-09 11:00

Martin Fröst, som i två år är knuten till Norrköpings symfoniorkester, är en gränsöverskridare, en förnyare, som utmanar formerna för den traditionella konserten. Han gjorde det i Dollhouse tillsammans med Kungliga filharmoniska orkestern för något år sedan och fortsätter nu med Genesis.

Genesis är ett flöde av musik genom tiderna, utan någon kronologisk ordning, en resa genom tid och rum, från de gamla grekerna och tusenåriga sånger av Hildegard af Bingen och folkmusik till nyskriven musik av Anders Hillborg.

Totalt är det sexton tonsättare och arrangörer, och över tjugo verk.

– Genesis betyder ursprung, skapelse, säger Fröst och talar om det religiösa och folkliga som har påverkat musikhistorien genom årtusenden.

Genesis-projektet kommer att fortgå under flera år, tillsammans med orkestrar ute i hela världen, i USA, Asien och Europa. Men urpremiär, världspremiär, är det alltså i Norrköping den 19 september.

Martin Fröst kommer att fungera både som berättare och dirigent. Medverkar gör också Adolf Fredriks flickkör och klarinettsolister. Om man hinner till den första premiären ska man arbeta med en koreograf från streetdancegruppen Bounce.

Martin Fröst utforskar också sättet att repetera med orkestern. Han gillar inte den stränga dirigentrollen, utan uppmuntrar musikerna att säga vad de tycker, och ger enskilda musiker och grupper ansvar, för att skapa lust och kreativitet.

När SON nu presenterar sin säsong för 2015-2016 går staden Wien som en röd tråd genom programmet, med de stora kompositörerna från wienklassicism till modernism.

På presskonferensen på fredagen spelade violinisten Anne Holmer klezmermusik, traditionell judisk musik, för att sätta tonen för säsongen.

Tonsättarna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var inspirerade av klezmer, i Mahlers första symfoni exempelvis, berättar hon. Och många av de stora solisterna under den tiden var judar, från Ryssland och det forna Östeuropa.

Redan innan säsongen startar bjuder SON in till gratiskonsert i Vasaparken i augusti med musiken från succékonserten The ABBA Tribute. SON har också spelat in en skiva med musiken, som släpps inom kort.

En nyhet är också att konserten tillsammans med Petter på Bråvallafestivalen som fick avbrytas på grund av åskväder nu får en ny chans, inomhus, i oktober.

Med ambitionen att vara en öppen orkester fortsätter SON med öppna repetitioner, gratis biljetter till alla elever i Norrköpings kommun till ordinarie konserter, och en konsert för nya svenskar.

Axplock

En godbit i programmet är Händels Messias, med sopranen och hovsångerskan Elin Rombo från Katrineholm bland solisterna.

Sopranen Lisa Larsson är solist i Rolf Martinssons ”Garden of Devotion” som dedicerats till henne.

SON kommer också att framföra ett beställningsverk av Albert Schnelzer, "But your angels´s on holiday", en klarinettkonsert skriven för Linköpingssonen Staffan Mårtensson.

Okko Kamu, chefdirigent i SON på 1970-talet, återvänder, med Mendelssohns violinkonsert på programmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om