Med näsa för rosor
- Vilken läckerbit, sa rosinventerare Åke Karlsson och höll upp den ceriseröda och doftande ros som Carina Jonasson tagit med sig till Himmelstalundsskolans rosarium i lördags. Hon var en av ett 30-tal personer som tog chansen att få sina rosor identifierade.
Carina Jonasson får hjälp med sina spörsmål av Ake Karlsson och Erhard Börjesson.
Foto:
Nya objekt
Den här gången blev det fem-sex nya objekt att jobba vidare på.
Båda jobbar i det nationella projektet, för att inte säga internationella projektet, Rosuppropet, där man inventerar och bevarar äldre tiders rosor.
- Det här är en FN-konvention sedan 1993 som går ut på att inventera alla kulturväxter. Sverige finns med bland de 87 länder som har anslutit sig, berättade Erhard Börjesson.
Rosorna visade sig vara en så stor grupp bland kulturväxterna att de fick inventeras för sig. De senaste tre åren har Åke Karlsson från Norrköping och Erhard Börjesson från Linköping jobbat intensivt ute på fältet i Östergötland och kringliggande län. Däribland har de suttit som de gjorde i lördags i Norrköping på så kallade Kom och visa-dagar.
Hit kan man förstås komma med alla typer av rosor för att få hjälp med art och namn. Men det som intresserar inventerarna är bara de rosor som man säkert vet är mer än 50 år gamla.
Riktigt intresserade blev de båda inventerarna när Carina Jonasson dök upp med en ros som de inte kunde klara ut att identifiera.
- Var kommer den här ifrån? undrade Åke Karlsson.
- En granne tog med den ifrån Norrland, berättade Carina Jonasson.
Sedan följde ett resonemang mellan de båda inventerarna.
- Det kan ju vara en damascena, men jag tror inte det för den har inga taggar, sa Åke Karlsson och vände och vred på den blommande kvisten och skottet som Carina Jonasson tagit med.
Namn och adress
Det slutade med att Carina Jonasson fick skriva upp namn och adress.
- I ett sådant här fall, när vi tycker att det är en intressant planta, så tar vi in den för att titta på den och om vi tycker att den är tillräckligt intressant så odlar vi den i Fredriksdals rosarium utanför Helsingborg, berättade Åke Karlsson.
Sedan tog de itu med Carina Jonassons nästa ros, en officinalis gallica, alltså en gammal apotekarros som växer vid ett torp i Ringarum, medan den lilla kön fram till deras stånd växte.
De som fick vänta kunde njuta av den rika blomsterprakten i Himmelstalundsskolans rosarium eller handla rosor av Ulf Hultqvist, växtintresserad pensionär som köper rosorna i parti, drar upp dem och sedan säljer dem. Och de gråa molnen höll sig något sånär i skinnet. Bara några enstaka droppar föll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!