Med beröm godkänt för eftervården av hjärtsjuka
Vrinnevisjukhuset står sig bra vad gäller rehabilitering för hjärt- och lungsjuka. Så sammanfattar Claes-Göran Bodling, eftervårdsombud på Hjärt- och Lungsjukas förening i Norrköping en färsk undersökning av eftervården på Sveriges sjukhus.
Matlagning
Undersökningen visar bland annat att Vrinnevisjukhuset är bra på att erbjuda sina patienter motionsgrupper och ganska bra på stresshantering och matlagningsgrupper.
- Linköping har lite bättre siffror, men de har också större upptagningsområde, säger Claes-Göran Bodling.
Vrinnevisjukhuset står sig också bra när det gäller information till patienter. Patienten får möjlighet att träffa en sjuksköterska 13 gånger, medan riksgenomsnittet ligger på fyra och i Motala är siffran endast en gång.
- Motala har ju förlorat mycket av sina hjärtresurser till Linköping, tyvärr, säger Claes-Göran Bodling.
Kan bli bättre
Enligt Claes-Göran Bodling finns det fortfarande en hel del saker Vrinnevisjukhuset kan bli bättre på. Det saknas till exempel rökavvänjning både i grupp och individuellt, kurser i hjärt- och lungräddning samt fler matlagningskurser.
- Rökavvänjningshjälp är på gång. Det har inte varit särskilt stor efterfrågan, men nu när rökförbudet införs så förväntar vi oss en ökning.
- Det är en kostnadsfråga. Tyvärr går ju mest pengar till Linköping eftersom man satsar på de stora sjukhusen och centraliserar.
För gamla
Enligt undersökningsresultatet erbjuder inte Vrinnevisjukhuset alla hjärt- och lungpatienter rehabilitering.
- Det beror på att en del patienter är så gamla och sjuka att man inte kan erbjuda dem rehabilitering.
Undersökningen är gjord av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund och är tänkt att följas upp varje halvår för att förbättra vården av hjärt- och lungsjuka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!