Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

MDPV ställer till det på ortopeden

I somras dök en helt ny patientgrupp – som hoppat från höga höjder och ådragit sig mycket fula frakturer – upp på ortopedkliniken.De var påverkade av nätdrogen MDPV.– Åtta av patienterna som alla är i 20-25-årsåldern var riktigt skadade.

Det senaste halvåret har patienter som tagit MDPV blivit fler. Till ortopeden kommer patienter som hoppat från höga höjder med fula frakturer som följd. "Det har blivit ett arbetsmiljöproblem", säger Ann Hertzman, verksamhetschef på ortopedkliniken.

Det senaste halvåret har patienter som tagit MDPV blivit fler. Till ortopeden kommer patienter som hoppat från höga höjder med fula frakturer som följd. "Det har blivit ett arbetsmiljöproblem", säger Ann Hertzman, verksamhetschef på ortopedkliniken.

Foto: Malin Perk

NORRKÖPING2013-12-09 09:14

Det säger Ann Hertzman, verksamhetschef på ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset.

– Vår vanligaste patientgrupp är damer och herrar i 80-årsåldern som ligger stilla i sängen.

De MDPV-påverkade patienterna är allt annat än lugna. De är ofta psykotiska, aggressiva och våldsamma. Som Folkbladet berättade häromdagen så krävs det i vissa fall åtta poliser för att hålla fast dem. Enligt chefen på beroendekliniken har antalet MDPV-patienter eskalerat i Norrköping det senaste halvåret.

Hoppat från höjder

– De som hamnat hos oss har varit paranoida, haft vanföreställningar, känt sig förföljda och hoppat från höga höjder, balkonger eller tak, säger Ann Hertzman.

Åtta av patienterna som överlevt fallen och som i somras låg på ortopedkliniken var varit riktigt illa däran, med fula frakturer i armar, ben och andra kroppsdelar.

Hot och våld

MDPV-fallen är komplicerade och kräver mycket vårdresurser.

– De är psykotiska, har frakturer och kan även ha inre blödningar. Många specialister måste kopplas in för att se vad som behöver göras först, säger Ann Hertzman.

Precis som på andra kliniker på Vrinnevi har konsekvenserna av nätdrogerna blivit en arbetsmiljöfråga.

– Vi har haft en del episoder med hot- och våldsituationer. Frågan är hur mycket vi ska tolerera som sjukvårdspersonal, fortsätter Ann Hertzman och tillägger att det är inte lätt att få in extra personal nattetid då det här oftast inträffar.

Läs mer i måndagens pappers- eller e-tidning.

Fakta: MDPV

Drogen ger stark ångest, dysterhet, olust och en känsla av retlighet. Då den är så stark innebär det att det är vissa svårigheter att dosera. Beroende på detta anses drogen vara mycket farlig.

MDPV stimulerar dopaminupptaget och har en stimulerande, aningen lyckogivande känsla.

De som tar MDPV hör och ser saker som inte finns. Man får bland annat hjärtklappning, förhöjt blodtryck, sömnlöshet, ångest och sammandragning av blodkärl. Effekterna varar några timmar.

Drogens låga pris bidrar troligen till dess spridning.

De negativa erfarenheterna av MDPV verkar framhävas efter att den stimulerande effekten av medlet har slutat verka. Användarna har rapporterat besvärliga symptom som liknar baksmälla och som yttrar sig i form av kraftig huvudvärk. Drogen jämförs med amfetamin, kokain eller ecstasy men är mycket starkare.

Drogen anses starkt beroendeframkallande och ger ett extremt återdoseringssug som gör det i princip omöjligt att sluta med drogen. Enda sättet är att drogen görs fullkomligt otillgänglig.

Medlets effekt är kortvarig, 3–6 timmar, vilket ofta leder till att man tar en ny dos.

Källa: Polisen, VLT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om