Det säger Ann Hertzman, verksamhetschef på ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset.
– Vår vanligaste patientgrupp är damer och herrar i 80-årsåldern som ligger stilla i sängen.
De MDPV-påverkade patienterna är allt annat än lugna. De är ofta psykotiska, aggressiva och våldsamma. Som Folkbladet berättade häromdagen så krävs det i vissa fall åtta poliser för att hålla fast dem. Enligt chefen på beroendekliniken har antalet MDPV-patienter eskalerat i Norrköping det senaste halvåret.
Hoppat från höjder– De som hamnat hos oss har varit paranoida, haft vanföreställningar, känt sig förföljda och hoppat från höga höjder, balkonger eller tak, säger Ann Hertzman.
Åtta av patienterna som överlevt fallen och som i somras låg på ortopedkliniken var varit riktigt illa däran, med fula frakturer i armar, ben och andra kroppsdelar.
Hot och våldMDPV-fallen är komplicerade och kräver mycket vårdresurser.
– De är psykotiska, har frakturer och kan även ha inre blödningar. Många specialister måste kopplas in för att se vad som behöver göras först, säger Ann Hertzman.
Precis som på andra kliniker på Vrinnevi har konsekvenserna av nätdrogerna blivit en arbetsmiljöfråga.
– Vi har haft en del episoder med hot- och våldsituationer. Frågan är hur mycket vi ska tolerera som sjukvårdspersonal, fortsätter Ann Hertzman och tillägger att det är inte lätt att få in extra personal nattetid då det här oftast inträffar.
Läs mer i måndagens pappers- eller e-tidning.