Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maxtaxan - höstens heta fråga

NORRKÖPING
Maxtaxa i barnomsorgen eller ej, det blir den hetaste kommunala frågan närmast framöver.
En utredning visar nu, att maxtaxa kan komma att kosta kommunen upp till 23 milj kr extra årligen. Orsaken är, att barnomsorgen blir mer attraktiv.
Utredningen visar också att högavlönade tjänar mycket på reformen, lågavlönade däremot mindre.

Norrköping2001-07-12 00:00
Maxtaxan, som en oenig riksdag beslutat om, är frivillig för kommunerna. En bärande tanke är att få till stånd låga och enhetliga avgifter inom barnomsorgen. I dag slår marginaleffekter ofta hårt, och på sina håll har avgifter används till att styra närvarotiden.
Med maxtaxa ska avgifterna relateras till inkomsten - men i förskolan vara högst 1.140 kr i månaden för första barnet, max 760 kr för andra barnet och max 380 kr för tredje barnet. I skolbarnsomsorgen ska 760 kr vara max för första barnet, därefter högst 380 kr per barn.

<b>Lättnad för flesta</b>
För flertalet barnfamiljer ger maxtaxa en ekonomisk lättnad. Men högavlönade får mest. Den kommunala utredningen visar på detta med några exempel.
Med barn 2 och 4 år gamla, på omsorgsnivån upp till 20 timmar i veckan, tjänar man med 15.000 kr i bruttoinkomst blygsamma 15 kr i månaden på maxtaxan.
Medan man med 38.000 kr i månaden, låt vara att omsorgsnivån i räkneexemplet då är mer än 50 timmar i veckan, tjänar 2.894 kr i månaden på reformen.
I dag har i Norrköping låginkomsttagare relativt låg barnomsorgsavgift, medan de med höga inkomster har relativt hög avgift. Men så kommer det alltså inte att förbli.
Några familjer kommer till och med att förlora på reformen. Det gäller då framför allt alla de med fler än ett barn, som har litet omsorgsbehov.
Men på det hela taget sänks alltså avgifterna. Vilket då inte kommunen blir lidande av, eftersom bortfallet täcks av höjda statsbidrag.
Ändå beräknas reformen göra det dyrare för kommunen. Med sänkta avgifter blir barnomsorgen mer attraktiv. Fler kommer att söka, vistelsetiderna blir längre. En enkät som gjorts visar på 5 procents ökning. Det motsvarar ca 200 årsplatser inom förskolan, vilket också beräknas för skolbarnsomsorgen. Det ger då i sig en ökad kostnad på ca 19,5 milj kr år 2002.
Exakt hur stort merkostnaden blir beror sedan på hur maxtaxan utformas, varvid kommunen har viss frihet. En viktig faktor är här, om avgiften ska tas ut under elva eller tolv månader.
Med tolv månader får man i vissa alternativ ner kommunens merkostad till 11,7 milj kr, medan man med elva månader kan komma upp till 23,3 milj kr. Och däremellan finns många olika nivåer att landa på.

<b>Vem mer än s?</b>
Frågan om maxtaxa ska nu behandlas i kommunens politiska organ, med tjänstemannautredningen som underlag. Det blir humanistiska nämnden i augusti, sedan kommunfullmäktige i september.
Socialdemokraterna har entydigt varit för maxtaxa medan i Norrköping de borgerliga gått emot.
Men socialdemokraterna måste nu få något eller några andra partier med sig. Annars går det inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om